Hlavní obsah

Tomíčkův memoriál vyhrál Dán Iversen, i když finále musel jet po pádu nadvakrát

Praha

Dánský plochodrážník Niels Krisitan Iversen, který je pravidelným účastníkem Grand Prix vyhrál na pražské Markétě už 51. ročník Tomíčkova memoriálu a po osmi letech tak zněla hymna jeho země pro vítěze tradičního klání na památku tragicky zesnulého Luboše Tomíčka, jenž podlehl následkům pádu ve finále pardubické Zlaté přilby 1968.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Martin Ivačič ze Slovinska, Jan Kvěch z ČR, Tero Aarnio z Finska a Niels Kristian Iversen z Dánska.

Článek

Pád zasáhl i do průběhu finálové jízdy letošního memoriálu, naštěstí s ne tak fatálními důsledky. V čele jedoucího Iversena srazil Australan Jack Holder, mladší bratr loňského vítěze Tomíčkova memoriálu. Letos Chris Holder nezvládl závod poslední šance a skončil až pátý. Jeho bratr se po vyloučení z finálové jízdy na stupně vítězů také nedostal.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Zleva Jan Kvěch z ČR, Niels Kristian Iversen z Dánska, Tero Aarnio z Finska, Martin Ivačič ze Slovinska.

Pódium mělo výhradně skandinávské obsazení, vítěze na ně doprovodil druhý Švéd Sundström a třetí Fin Aarnio, největší překvapení závodu. Z pěti českých jezdců se mezi nejlepší nikdo nedostal, nejúspěšnější byl nedávný mistr Evropy do 19 let Jan Kvěch, jenž obsadil osmé místo.

Parádní souboj Holdera s Iversenem

Více než tisícovku diváků na Markétě, kde už se rozběhla rekonstrukce, zvedal hned od startu finále se sedaček velmi těsný souboj dvou nejlepších plochodrážníků základního rozpisu Jacka Holdera s Iversenem. V předposledním kole se však dostali do kontaktu, po němž skončil Iversen na zemi a zastavil ho až nafukovací mantinel.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vítěz Niels Kristian Iversen z Dánska při finálové jízdě.

Zatímco sedmatřicetiletý Dán po drobném ošetření nastoupil k opakované jízdě o trofej, Jack Holder z ní byl vyloučen. Finále se tak jelo nakonec pouze se třemi jezdci.

Nejlépe do něj odstartoval sice z vnitřní dráhy Sundström, ale Iversen, který jel ještě v sobotu večer závod Grand Prix v dánském Vojensu, si našel skulinku k předjetí a nenechal nikoho na pochybách, že prvenství z letošního Tomíčkova memoriálu bude patřit jemu.

„Smutek střídá radost, tak už to chodí nejen v plochodrážním životě. V sobotu mi doma těsně unikl postup do semifinále, v Praze jsem si na to dal hojivou náplast, i když po tom pádu mě bolí celé tělo. Ale duši je dobře," líčil Dán.

Memoriál Luboše Tomíčka, mezinárodní závod na ploché dráze v Praze:
1. Iversen (Dán.)
2. Sundström (Švéd.)
3. Aarnio (Fin.)
4. J. Holder (Austr.)
...8. Kvěch
9. Franc
10. Smetana
12. Chlupáč
14. Holub
16. Škurla (všichni ČR)

Reklama