Fotovoltaika v Česku? Ne, Češi jdou za investicemi do Chile

Nejen země výborného vína a pozorování noční oblohy. Vynikající osvit v Chile přispívá i k slušné návratnosti investic do solární energetiky. V zemi, která je pro svou ekonomickou stabilitu a kultivované prostředí označována Švýcarskem Latinské Ameriky, připojuje do sítě už čtvrtou elektrárnu skupina Solek českého podnikatele Zdeňka Sobotky.

Své tamější projekty prodává zatím „zeleným“ investorům z Kanady (CarbonFree) a USA (Arroyo Energy Group), ale teď dává Sobotka prostor i kvalifikovaným českým zájemcům. Založil proto fond kvalifikovaných investorů. Solek SICAV nabízí investorům od částky jednoho milionu korun vložit prostředky do fondu s doporučeným optimálním investičním horizontem 5 let při jeho očekávaném výnosu 27,6 – 31,9 %, tedy ročně s výnosem 5 – 5,7 %. V tříleté investici činí tento očekávaný výnos 15,7 – 18% (5 – 5,7% p.a.). Z výnosu nad 5,7 % mají investoři ještě navíc podíl 20 %.

Solek ze své multi-miliardové investice do vybudování až 250 MW solárních parků v Chile alokuje nejméně 100 MW právě do fondu Solek SICAV. Dále jsou také v plánu akvizice projektů fotovoltaických elektráren nejen v Chile, ale i v dalších latinskoamerických zemích, kde rozvíjející se ekonomika dovolí perspektivně investovat. Projekty fondu budou mít zajištěn provoz a údržbu od skupiny Solek, která elektrárny navrhuje, staví a provozuje již 10 let.
Dominantním trhem skupiny Solek je právě Chile, kde již v minulosti byly dokončeny tři projekty a nyní probíhá výstavba čtyř zdrojů (Villa Seca, Villa Alegre, Los Patos, Santa Fe) o celkovém výkonu 26,86 MW. Ještě letos Solek zrealizuje dalších projekty, a tak celkově bude jen v roce 2019 postaveno nebo v realizaci 6 elektráren v rámci programu PMGD, který je určen pro zdroje do 10 MW.

Chilská vláda ve svém programu Energy 2050 chce do roku 2035 dosáhnout 60% podílu obnovitelných zdrojů na výrobě elektrické energie. Díky velmi dobrým ratingovým indexům je Chile vnímána jako nejstabilnější a nejotevřenější ekonomika Latinské Ameriky.

Zakladatelem fondu je Solek Holding SE a obhospodařovatelem Codya investiční společnost a.s. Projekty realizuje skupina Solek.

Předcházející článek

Na spadnutí je prvořadá událost na českém kapitálovém trhu

Následující článek

Továrna mladého byznysmena po nadějném roce zase ve velké ztrátě