Krkavčí skála, další z málo známých míst Libereckého kraje

Kde si lze vychutnat nádherný výhled do romantického jizerského kaňonu? Z vyhlídky na Krkavčí skále na Semilsku. Ačkoliv sem nemíří houfy turistů, toto místo, které je jedním ze sedmi geologických zastavení v mikroregionu Kozákov, rozhodně stojí za návštěvu. Už jen kvůli panoramatu, které nabízí.

Skalní útvar se nachází kousek od Semil; směrem po silnici na Železný Brod se asi po čtyřech kilometrech cesta kříží s turistickou značkou vedoucí ke skále. Skalisko, jež se tyčí ve výšce okolo sta metrů nad údolím Jizery poskytuje monumentální výhled do hlubin pod sebou, na část města Semily a údolní zákruty Jizery směrem ke Spálovu.

Krkavčí skála

„Právě v období babího léta poskytne vyhlídka Krkavčí skála nádherné pohledy. Listí se barví od žluté až po temně červenou a na dně se kroutící Jizera podtrhne atmosféru tohoto místa. Je to malá vycházka, jen pár kilometrů, ale je to určitě dobrý tip na víkendový výlet s rodinou,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Prudké svahy pokrývají kromě smrčin zbytky polopřirozených podhorských lesů s buky, javorya jedlemi. Ve zdejší přírodní rezervaci nalézají útočiště některé zákonem chráněné vzácnější druhy rostlin a živočichů.

První turisté se výhledem z Krkavčí skály pokochali před více než sto lety. Přístup k ní býval poměrně obtížný, a proto počátkem minulého století navrhl semilský Okrašlovací spolek její zpřístupnění.
Nadšenci vyznačili cestu včetně zábradlí a pořídili orientační tabule. Slavnostní otevření se konalo 18. června roku 1905. V minulosti se zde pořádaly sousedské zábavy s hudbou a stávaly tu prodejní stánky, ve kterých bylo možné nakoupit různé občerstvení.

Turistickeliszty.cz informoval Jan Mikulička, Krajský úřad Libereckého kraje


(lh,turistickelisty.cz,foto archiv Libereckého kraje)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...