Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Česká škola ve Frýdlantu slaví sto let, dojde na slavnostní otevření Památníku

Ve Frýdlantu v září slaví významné výročí. Před sto lety zde začalo první české vyučování. Tehdy se uskutečnil na počest založení školy průvod městem, letos dojde na slavnostní otevření Památníku české školy v Dlouhé ulici.

V Památník se promění budova z přelomu 18. a 19. století. „Po rekonstrukci se v současné době nachází objekt zhruba ve stavu, v jaké byl v době vzniku české školy,“ uvedl Milan Maršálek ze srdužení Český svět.

Zřídit ve Frýdlantu českou školu nebylo na začátku 20. století vůbec snadné. „Po mnoha jednáních a útrapách se to podařilo až v září 1919,“ komentoval Maršálek. Památník je sám o sobě historickým exponátem a zapsanou památkou. V sobotu 14. září proběhne ve 14 hodin jeho slavnostní otevření.

Památník tvoří světnice, chodba a neveliký chlév a nabízí jedinečný pohled do minulosti. Návštěvníci zde objeví řadu dokumentů z života místních lidí, fotografie i předměty, které zde vytvořili žáci školy. „Budova zároveň slouží k setkávání sousedů, bývalých žáků i učitelů a zároveň je konzultačním místem o historii lidových staveb,“ sdělil Maršálek.

Foto Město Frýdlant

Štítky Frýdlant, škola, výročí, památník, Český svět

Česká škola ve Frýdlantu slaví sto let, dojde na slavnostní otevření Památníku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.