Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Čech Pavel na Ukrajině bojoval pět let za separatisty: Přišel jsem o nohu a o iluze

Autor: blv/čtk - 
9. září 2019
14:40

Pavel Botka před pěti lety odešel bojovat na Ukrajinu za separatistickou Doněckou lidovou republiku. Teď se jeho záběry, které pořídil dokumentarista Alexej Smirnov, objevily na internetu. Botka leží na nemocničním lůžku - mina ho připravila o část nohy - a hovoří o svém zklamání. 

 Na to, že před pár dny stoupl na nástražné výbušné zařízení a má za sebou vážnou operaci, hovoří klidně. Z jeho hlasu je cítit hořkost. 

„Cítím bolest, nevím, jak to říct, jsem zklamaný. Ne kvůli republice, ale kvůli velitelům. Snaží se vojáky odepsat. Já jsem věděl, proč jsem tady, proč jsem sem přišel. A tohle je prostě válka,“ řekl Pavel reportérovi. 

Pavla Botku na záběrech identifikoval web aktualne.cz. Podle stránek se profesionální zápasník roky předtím živil jako vyhazovač a bodyguard. 

 Alexej Smirnov, který rozhovor natočil, je velitelem humanitárního praporu „Angel“, který působí v Doněcku. Navzdory vyhlášenému příměří v oblasti Donbasu k drobným konfliktům dochází prakticky neustále. Naposledy hlásila 4 zraněné ve středu ukrajinská strana. Jednotky Kyjeva a separatistů se vzájemně obviňují z obnovení bojů. Další oběti si vybírají miny, na jedné z nich přišel o nohu i Čech Pavel. 

„Zatím žádné prognózy nejsou. Teď se snažíme zachránit koleno, a když se to podaří, bude to s protézou mnohem jednodušší,“ říká Pavel a dodává, že naštěstí ránu nezachvátila gangréna.Jestli se Pavel vrátí domů, čekají ho problémy.

První, Čechem souzeným za účast bojů na straně separatistů, byl Erik Eštu. Válčil pouze jeden měsíc v roce 2015. Čelí obvinění  z teroristického útoku. Paragraf  o službě v cizí armádě na působení v ozbrojených silách neexistujícího státu aplikovat nelze. Hrozilo mu až 20 let vězení či výjimečný trest, ale nakonec vyvázl jenom s tříletou podmínkou.

Čeští občané nesmí podle zákona sloužit v cizí armádě, kromě vojsk NATO. Jedinou výjimku může udělit prezident republiky. 

Válka na Ukrajině začala v dubnu 2014 po anexi Krymu ruskou armádou. Celkem si konflikt v Donbasu vyžádal 14 000 obětí na životech. Dalších 1,5 milionu lidí muselo opustit své domovy. Podle odhadů médií mezi povstalci bojuje 10 - 20 Čechů. Letos v květnu se s několika z nich setkal poslanec  Zdeněk Ondráček (KSČM), který Donbas navštívil.

Volodymyr ( 10. září 2019 07:06 )

Emanuel Vočko . Strelkov s svoji bandou obsadili město Slavjans a Ukrajinská armáda je ta špatná ? Zaprvé Strelkov důstojník FSB a Ukrajinská armáda je na svém území . Před tím než psát o Bandere aspoň něco zjistí

Emanuel Vocko ( 10. září 2019 04:22 )

Banderovske fasounske swine, táhněte do Pekla za podobnou swini, jakou byl kolaborant a zaprodana Vendelín Bombardér...a bývalý Furet Petro Prasecenko ať skončí v jelitach, anebo ať jo duté ukrosske kebule sežerou.

deratizator ( 9. září 2019 21:49 )

tak celkem vzato jeho problém

Volodymyr ( 9. září 2019 21:03 )

Kdo napadal na hraniční přechod Novoazovsk že strany Rossijske Federace ?

Volodymyr ( 9. září 2019 21:01 )

Četl jsem ten článek . Připadá mi že autor je natolik linni že nemůžete ověřit informací v internete . Pavel Botka je člověk ovlivněny propagandou a také ne pamatuje chronologii těch události . Kdyby Botka odpověděl čij důstojník Strelkov který obsadil město Slavjans ? Kdo napadal na hraniční přechod Novátorsk ze strany Rossijske Federace? V Minskych dohodách odstavec 2 napsáno že musí odvést Tornádo S od hranic . Kdo to má udělat kdyš Tornádo S Ukraiska armáda nikdy ne mnela ?

Zobrazit celou diskusi