Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Česko

Česká diplomacie se bude i nadále zabývat sporem ohledně sochy maršála Koněva, řekl ministr Petříček

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček ve Stockholmu. Mimo jiné zde zahájil výstavu k 30. výročí Sametové revoluce, jejíž součástí je nová verze růžového tanku českého umělce Davida Černého (vzadu). foto: ČTK

Praha/Stockholm - Česká diplomacie plánuje další kroky ve sporu o pražskou sochu sovětského maršála Ivana Koněva, řekl v pondělí při návštěvě Stockholmu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Odmítl ale předjímat, jaké. Už v pátek se ohradil proti výroku ruského ministra kultury Vladimira Medinského, který starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře označil za nacistu.
  15:28

Dcera maršála Koněva chce sochu otce přesunout do Moskvy. Škoda, že to nepřišlo dříve, reaguje starosta Kolář

„Skutečně myslím, že ta vyjádření byla nevhodná a s ruskou stranou budeme ještě hovořit,“ uvedl v pondělí Petříček. Podle ministra kultury Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by spor mohl být námětem dalšího z filmů britských humoristů Monty Pythonů.

Starší muž opět 31. srpna sejmul plachtu, kterou nechala kolem sochy maršála...
Vandalové se na soše maršála Koněva opět ‚podepsali‘.

„V této zemi se shromažďujeme kolem pomníků podle principu, že jedni křičí hanba hanba, druzí sláva sláva. A mě se furt ptají, abych se přidal k jedné, nebo druhé straně. Mně to přijde takové kondelíkovsky bizarní,“ řekl Zaorálek novinářům před jednáním vlády a později vládní koalice o platech, které považuje za důležitější.

Ruský ministr kultury označil starostu Prahy 6 Koláře za nacistu. Zároveň poděkoval, že Zeman sochu brání

Kolem Koněvova památníku v Praze 6 panuje dlouhodobá kontroverze, která vyústila v pravidelné poškozování sochy, pokusy ji ohradit a demonstrace. Starosta chce proto sochu přestěhovat, městská část o tom má jednat 12. září. Koněvova dcera v ruských médiích oznámila, že chce památník dopravit do Ruska. Starosta šestého pražského obvodu to označil o víkendu za vstřícný krok, který by mohl situaci uklidnit.

Petříček po pátečním výroku Medinského vyzval všechny strany sporu k věcnému dialogu, Medinského vyjádření ale nepovažuje za vhodné a vyzval ho k omluvě. Po omluvě volají i další politici, například předseda ODS Petra Fiala.

Autor: