Pořadatelé označili 16. etapu Vuelty jako královskou, ale průběh tomu moc neodpovídal. Zejména favorité na celkové pořadí čekali až na cílový výjezd Alto de la Cubilla. O etapě se rozhodlo ve velkém úniku. 

V průběhu etapy se z velké skupiny opakovaně nastupovalo, ale rozhodl až poslední kopec. Geoffrey Bouchard (AG2R La Mondiale) vyhrál vrchařské prémie první kategorie Puerto de San Lorenzo a Cobertoria, získal dvacet bodů a posunul se před Angela Madraza (Burgos - BH), který sice byl na obou prémiích druhý, ale o dres nejlepšího vrchaře přišel. 

O etapě se rozhodlo v cílovém výjezdu. 10 kilometrů před cílem zrychlil Luis Leon Sanchez (Astana) pracující pro Jakoba Fuglsanga (Astana) a zmenšil skupinu. Sám Fuglsang zaútočil 7 kilometrů před cílem a držel se ho jen Gianluca Brambilla (Trek - Segafredo). Ale ani ten se neudržel a propadl se i za Taa Geoghegana Harta (Ineos). Brit se snažil Fuglsanga dostihnout, ale marně. 

Jakob Fuglsang získal své první etapové vítězství na závodě Grand Tour, druhý skončil Geoghegan Hart a třetí Sanchez.  


Lopez útočil 

V hlavním poli jel většinu etapy poklidné tempo tým Jumbo - Visma. Až v posledním kopci zrychlila Astana a připravila půdu pro útok Miguela Angela Lopeze (Astana). A Kolumbijec to zkusil třikrát. První dva pokusy nevyšly, ale po třetím odpadl Alejandro Valverde (Movistar). Mezitím už hodně ztrácel Nairo Quintana (Movistar), který nestačil od začátku stoupání Alto de la Cubilla. 

Lopeze se držel Tadej Pogačar (UAE Emirates) a dojel si je i Primož Roglič (Jumbo - Visma). Lopez a Pogačar střídali. Roglič jen visel. Valverdemu jel dobré tempo Marc Soler (Movistar) a zásadně mu pomohl v krizi. 

Mistr světa nepříznivou situac zvládl a dojel se ztrátou 23 sekund za trojicí Pogačar - Lopez - Roglič. Rafal Majka (BORA - hansgrohe) ztratil 26 sekund, přesto si polepšil v průběžném pořadí, protože se dostal před Quintanu, který ztratil 2:34. 

Pořadí v první desítce se moc nezamíchalo, ale rozestupy se změnily. Roglič teď vede s náskokem 2:48 před Valverdem, třetí Pogačar ztrácí 3:42 a čtvrtý Lopez 3:59. Majka se posunul na páté místo se ztrátou 7:40, Quintana je 3 sekundy za ním. 

V bodovací soutěži je stále první Primož Roglič, nejlepším mladým závodníkem zůstal Pogačar, ale nejlepším vrchařem je nově Geoffrey Bouchard. Má 50 bodů, druhý Madrazo ztrácí 6 bodů.