Co takhle zkrácený úvazek?

štítek Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Dominika Zíková, Dům financí

Někteří zaměstnanci uvažují o dlouhodobém neplaceném volnu, protože práci na plný úvazek nemohou aktuálně zvládnout současně s péčí o děti nebo rodiče nebo ze zdravotních důvodů, které nepostačují pro přiznání invalidního důchodu. V některých případech může být řešením práce na zkrácený úvazek.

Vzhledem k aktuální situaci na trhu práce nechtějí zaměstnavatelé přicházet o své kvalitní zaměstnance, a pokud je to jenom trochu možné, tak se snaží při dočasné nemožnosti zaměstnance pracovat na plný úvazek najít se zaměstnancem řešení výhodné pro obě strany, což může být právě i dočasná práce na zkrácený úvazek.

Zkrácený úvazek zakládá účast na pojištění

Zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek je standardně nemocensky pojištěni. V případě pracovní neschopnosti má tedy nárok na náhradu mzdy vyplácenou zaměstnavatelem (v prvních 14 dnech) a následně na nemocenskou. Nárok má zaměstnanec pracující na zkrácený úvazek i na další nemocenské dávky jako je mateřská, otcovská či ošetřovné.

Rozsah hodin lze snadno změnit

Jakmile se rodinná, životní či zdravotní situace zaměstnance pracujícího na zkrácený úvazek zlepší, tak je možné snadno tento úvazek zvýšit, opět k oboustranné spokojenosti zaměstnavatele a zaměstnance. Základní podmínkou pro takový postup je však kvalitně odváděná práce zaměstnance, kdy zaměstnanec je pro zaměstnavatele důležitý.

Práce se hodnotí pro důchodové účely

U důchodových nároků hraje důležitou roli získaná doba pojištění. Bez potřebné doby pojištění nemůže být starobní důchod vůbec přiznán, v roce 2019 musí žadatelé o starobní důchod získat dobu pojištění minimálně v rozsahu 35 let. Čím vyšší získaná doba pojištění, tím vyšší následně starobní důchod je. Odpracovaná doba na zkrácený úvazek se přitom pro důchodové účely hodnotí do doby pojištění ve stejném rozsahu jako odpracovaná doba na plný úvazek, nedochází k žádnému krácení.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí