Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proruský žoldák z Česka přišel o nohu. Když se vrátí domů, hrozí mu vězení

  0:01
Ještě před měsícem bojoval Pavel Botka na východní Ukrajině ve válce za proruské separatisty proti tamní armádě. Dneska leží ve zbytku zelenohnědé uniformy s vyšitým jménem KAVKAZ v azbuce kdesi v Doněcku v nemocnici a zpod peřiny mu čouhá jen zkrvavený pahýl pravé nohy. Možnosti má dvě – změnit si identitu, nebo v Česku čelit soudu.
Pavel Botka alias Kavkaz

Pavel Botka alias Kavkaz | foto: Adam Hájek, iDNES.cz

O nohu přišel pod kolenem, když v polovině srpna šlápl na minu. Bývalý zápasník a bodyguard je, jak sám říká, „venku ze hry“. Když se po čtyřech letech vrátí do Česka, čeká ho za boj v řadách povstalců nejspíš vězení. Kavkaz, vlastním jménem Pavel Botka, je jeden z Čechů, kteří se přidali k proruským separatistům a bojují za samozvanou Doněckou lidovou republiku, a vůbec první Čech, který může být souzen za přímou účast v bojích na frontě.

„Byl jsem na pravidelné obhlídce pozic. Vybuchlo to a já se vznesl do vzduchu. Ucítil jsem už v letu obrovskou bolest a bylo mi jasné, že budu bez nohy. Zatím ji nemám pod kolenem, uvidíme, jestli koleno zachrání,“ vypráví Botka.

Pomozte s léčbou, vyzývá video

Leží v nemocnici, sám na pokoji, na stolku má trochu ovoce, pár obvazů a je víceméně v pasti. „Potřebuje peníze na léčbu, lepší léky i na budoucnost,“ říká u Botkovy postele Alexej Smirnov, velitel proruského Andělského praporu na videu, které mezi sebou separatisté a jejich podporovatelé šíří a které má MF DNES k dispozici. Vzniklo přímo v nemocnici a Smirnov na něm apeluje na všechny příznivce povstalců, aby pomohli s léčbou „bojovníka, bratra a bijce Kavkaze“.

Botka byl u zvláštní jednotky zahraničních bojovníků, které velí francouzský veterán Erwan Castel.

Pro pochopení: budoucnost znamená v Botkově případě jen dvě věci – buďto zmizet v Rusku pod jinou identitou, nebo se vrátit domů, kde ale už nyní zajímá tajné služby i policii.

„O tento typ lidí se samozřejmě zajímáme a vždy informujeme své zákonné adresáty, a to jak v případě jejich odchodů do ciziny, plánů, tak i jejich návratů zpět do země,“ říká mluvčí Bezpečnostní informační služby Ladislav Štícha. K příběhu Kavkaze se podle něj kontrarozvědka detailněji vyjadřovat nemůže.

Podle informací MF DNES už policie vyslýchala i Botkovu matku, která následně tlačila na syna, ať se do vlasti vrátí. Stalo se tak ještě předtím, než skončil zmrzačený v nemocnici.

Všechny české bojovníky z Donbasu čeká doma vězení. České zákony zakazují vojenskou službu v cizích armádách pod trestem až pěti let vězení, pokud jim prokážou, že se podíleli na teroristickém činu či útoku, pak až dvacet let vězení. Snaží se tak na pas Doněcké lidové republiky (kterou kromě Jižní Osetie jiné státy neuznaly) vyjet do Ruska a do Česka se vrátit pod jinou identitou.

Třicet českých bojovníků za Rusko

V Doněcku válčí nyní za donbaské separatisty zhruba třicet Čechů. Je to odhad českých úřadů a tajných služeb, přesnější čísla či konkrétnější informace ale úřady neuvádějí. Každopádně několik Čechů – jako třeba Ivo Stejskal nebo Vojtěch Hlinka – tu zemřelo, jiní zmizeli v Rusku nebo se v tichosti vrátili do Čech, dalších zhruba patnáct policisté vyšetřují. Policie to nekomentuje, nicméně o podezřelých Češích mluvil například v červenci ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. „Nyní probíhá vyšetřování ve vztahu k téměř dvaceti českým občanům, kteří se mohli účastnit bojů na straně Ruska. Mnoho obvinění je založeno na sociálních sítích nebo svědectví jednotlivců,“ prohlásil velvyslanec s tím, že první odsouzený Čech za boje na Donbasu je důležitý precedent.

To je příběh vojenského kuchaře dělostřeleckého útvaru v Jincích Erika Eštua. 

Čeští bohatýři bojující v Donbasu: Tady je větší demokracie než u vás

Čecha, který odjel v roce 2015 na východ Ukrajiny bojovat a po návratu nastoupil jako kuchař u české armády, kde se později o své zahraniční „misi“ prořekl. Původně chrudimský výsadkář známý svou zálibou chodit v uniformách cizích vojsk byl souzen jako vůbec první Čech a dostal letos v květnu tříletou podmínku, byl degradován na vojína a v armádě skončil.

Od vězení jej zachránil jeho deník, který si o svém válčení na východě Ukrajiny psal. V něm popisoval, jak už druhý den na Donbasu vyfasoval zbraň a hlídal na bráně u vojenské základny. Nikde ale nepopisoval, že by byl vyslán do útoku či střílel na vojska Kyjeva. „Třikrát bych si rozmyslel tam cestovat, kdybych tušil, že mě osud zavede do soudní síně. Nejsem zlosyn, zabiják či gauner,“ kál se před soudem Eštu.

Pět mrtvých Čechů

V Donbasu podle odhadů zemřelo od počátku bojů, které vypukly krátce po ruské anexi Krymu na jaře 2014, pět Čechů. Potvrzeny jsou ale dosud jen dvě úmrtí – učitele z Brna Ivo Stejskala a řidiče z Žatce Vojtěcha Hlinky, kteří zemřeli 12. srpna 2014, když se na korbě náklaďáku u vesnice Mijusinck dostali do cesty ukrajinskému vozidlu pěchoty. Pochováni jsou na vojenském hřbitově Savur–Mohyla poblíž hranice s Ruskem.

Oba zahynuli v době, kdy vznikaly mezinárodní prapory bojující na Donbasu. Tedy od mezinárodního Pjatňaška, ke kterému se v prvopočátku připojil i Botka, přes různé maďarské, bulharské, čečenské či srbské bataliony až po jednotky kozáků. Následně se separatisté po velkých bojích včlenili pod ruské jednotky a vstoupit do nich už je dnes obtížnější, respektive „vojáci“ jsou důkladněji prověřováni. I tak ale lze přiletět na letiště v Rostově na Donu a přes taxikáře se nechat odvézt na sběrné místo a odsud pak hromadně do Doněcké lidové republiky.

Na Donbas žene dobrovolníky ideologie, obdiv k Putinovi, proruské smýšlení nebo nenávist k Západu. Podle ministerstva zahraničí ukrajinské předpisy zakazují vstup na území ovládaná separatisty bez speciálního povolení.

„Cizí státní příslušníci a osoby bez státní příslušnosti, kteří poruší pravidla pro vstup na dočasně okupované území Ukrajiny a jeho opuštění, ponesou odpovědnost, což znamená především pokutu a zákaz vstupu na území Ukrajiny. Porušovatelé pravidel se rovněž vystavují riziku trestního stíhání,“ sdělilo ministerstvo.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...