Vyšetřovatel kauzy Čapí hnízdo zvažuje odchod do civilu

Pavel Nevtípil, vyšetřovatel jedné z největších polistopadových kauz v politice, vážně uvažuje o odchodu od policie. Podle zjištění Neovlivní.cz je hlavním důvodem právě kauza Čapí hnízdo. Poté, co Nevtípil navrhnul žalobci, aby poslal premiéra a jeho rodinu před soud kvůli podezření z dotačního podvodu, státní zástupce Jaroslav Šaroch překvapivě prosazuje zastavení jejich stíhání.

Za poslední rok a půl z pražské policie odešli všichni šéfové, kteří vyšetřovatele Pavla Nevtípila podrželi, když na něj útočil premiér  Andrej Babiš a další politici z hnutí ANO. Nejprve odešel přímo ředitel pražské policie Miloš Trojánek, pak jeho náměstek pro kriminální policii a vyšetřování a faktický Nevtípilův šéf Ivan Smékal.

A nyní je podle informací Neovlivní.cz na odchodu i přímo Pavel Nevtípil .

“Mluvil o tom, že chce odejít. Říkal, že toho má tak akorát. To, že státní zástupce, s kterým ten případ čtyři roky řešil, ve finále couvne, byla pro něj pověstná poslední kapka,” uvedl zdroj z bezpečnostní komunity, který má o personálních otázkách v pražské policii detailní informace. Například jeho dřívější informace o odchodech Trojánka a Smékala se následně oficiálně potvrdily.

K tomuto tématu:
» Policie prověřuje daňové úniky premiérovy farmy
» Nevtípil chce dostat Čapí hnízdo k soudu. A přišel útok
» Mail Babiše juniora: Otec potřeboval, abych zmizel
» Zlom: Syn Andreje Babiše promluvil

Úmysly Nevtípila odejít do civilu potvrdil i další zdroj Neovlivní.cz. “Vypadá, že je rozhodnutý. Zatím to ale nadřízeným nepodal,” uvedl.

Sám Pavel Nevtípil na otázky ohledně svého dalšího setrvání u policie neodpověděl. S médii ostatně nekomunikuje po celou dobu, co kauzu Čapí hnízdo vyšetřuje.

Nevtípil přitom kvůli dotačnímu příběhu premiéra čelil nejen politickému nátlaku, ale současně také vykonstruovanému vyšetřování, kdy na něj udání generální inspekci poslali přímo jeho noví šéfové. Stalo se tak krátce poté, co je komisař Nevtípil zkraje letošního roku seznámil se svým úmyslem poslat premiéra Andreje Babiše za dotační podvod před soud.

Lídr hnutí ANO od vypuknutí kauzy Nevtípila veřejně obviňuje z nepoctivosti. Své obvinění premiér označuje za vykonstruované politickými oponenty a naznačuje, že Nevtípil pracuje v režii mafie.

Politikova slova dokonce vyvolala nezvykle ostrou reakci tehdejšího Nevtípilova nadřízeného Miloše Trojánka.

“Jsem nepříjemně překvapen snahou některých jednotlivců, kteří se snaží celé prověřování této kauzy zpochybnit a zpolitizovat. Proti tvrzením, že pražská policie v této věci pracuje na jakousi politickou objednávku, se důrazně ohrazuji. Policisté krajského ředitelství, v jehož čele stojím, byli a jsou apolitičtí a řídí se výhradně zákony této země,” prohlásil a výslovně dodal, že si Nevtípila váží a jde o jednoho z jeho nejlepších lidí.