Hlavní obsah

Rezerva při výpadku příjmu? Třetina Čechů by nevystačila ani měsíc

Novinky, bab

Češi sice spoří, ale pokud by přišli o svůj pravidelný příjem, jejich finanční rezervy by jim dlouho nevystačily. Každému třetímu by dokonce nepokryly ani měsíční výdaje. Nejvíce jsou ohroženi mladí lidé.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Podle finančních expertů by měly mít české domácnosti k dispozici právě pro případ výpadku příjmů finanční rezervu alespoň ve výši šestinásobku průměrných měsíčních příjmů. Ovšem jak ukázal aktuální průzkum BNP Paribas Cardif Pojišťovny, ve valné většině oslovených domácností tomu tak ani zdaleka není.

Sotva jeden měsíc by z finančních zásob dokázala žít třetina domácností. Zhruba jedna pětina by zvládla dva měsíce bez příjmů a každá šestá domácnost by úspory vyčerpala do tří měsíců.

Na čtyři až pět měsíců by pohotovostní finanční rezerva stačila zhruba každé desáté domácnosti, stejný počet by zvládl s úsporami hospodařit půl roku až rok, další desetina i více než rok.

Podle průzkumu jsou na tom nejhůře mladí lidé ve věku 18 až 25 let, z nichž by každý druhý s financemi vystačil maximálně jeden měsíc. Mezi mladými jsou na tom lépe v Rakousku, kde by uvedený čas nevystačily finance jen 16 procentům oslovených, ale naopak hůře jsou na tom mladí Bulhaři, úspory maximálně na měsíc má více než polovina z nich (56 procent).

Anketa

Po jakou dobu byste při výpadku pravidelného příjmu vystačili s úsporami?
1 měsíc
26 %
2 měsíce
5,2 %
3 měsíce
5,9 %
4 až 5 měsíců
7,5 %
6 až 9 měsíců
6,9 %
10 až 12 měsíců
5,1 %
Více než 12 měsíců
43,4 %
Celkem hlasovalo 9710 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi měli loni na útraty 2,7 bilionu korun

Příjmy tuzemských domácností trvale rostou. V loňském roce měli Češi na útratu k dispozici celkem 2,767 bilionu korun. Domácnosti tyto příjmy získaly především...

Výběr článků

Načítám