Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Česku číhá parazit, který vytváří „zombie šneky“. Ohrožuje i lidi?

Autor: Mii - 
10. září 2019
05:25

S hodně neobvyklým výjevem se lidé mohou setkat při putováních českou krajinou. Na vlhkých místech je možné zpozorovat plže jménem jantarka obecná, který je napaden parazitem leucochloridium paradoxum. Neboli motolicí podivnou. Ten měkkýše zcela ovládne, a to do takové míry, až se z něj stane tzv. zombie. Parazitologové Oleg Ditrich a profesor Petr Horák prozradili, jak to drobný tvor dokáže.

Zájem o motolici podivnou vyvolalo video, které se v srpnu rozšířilo po sociálních sítích. Ukazuje zcela paralyzovaného plže s mrtvolnými barvami, v jehož tykadlech se aktivně pohybují dva barevní červi. Záznam zveřejnil americko-australský biolog Mike Inouye, který ho převzal od jistého Tchajwance jménem Lin Ruian.

Protože parazit na videu vypadá velmi agresivně, pod příspěvkem se rychle objevily komentáře lidí, kteří psali, že „to je to nejděsivější, co kdy viděli“. Někteří uživatelé dokonce zpochybňovali, zda tato motolice skutečně existuje – tak nezvykle na záznamu působí.

Parazit cílí především na ptáky

Parazit nejenže skutečně existuje, ale dokonce žije i v Česku, jak Blesk Zprávám potvrdili zástupci Parazitologického ústavu Akademie věd ČR. Svým chováním se podobá ostatním motolicím. „I on využívá jako prvního mezihostitele měkkýše. V tomto případě jde o suchozemské plže jantarky,“ vysvětloval Ditrich.

„Jantarka pozře vajíčko motolice, které se nachází v ptačím trusu. Z vajíčka se vylíhne larva zvaná miracidium a ta vleze jantarce do tykadla, kde se přemění v další stádium larvy - sporocystu. To je ten barevný pulzující útvar,“ popsal odborník, jak k nákaze dojde. Podle něj obvykle larva napadá jedno nebo obě tykadla, v samotném těle plže se objevuje jen zřídka.

V tykadlech se parazit vyskytuje proto, že svými barvami imituje hmyz, například housenky. „Tyto výběžky jsou naplněny mnoha dceřinými larvami, které jsou infekční pro ptáky. Pokud dojde k sezobnutí tykadla s výběžkem (či celého plže), pták se nakazí a cyklus se uzavře,“ prozradil Horák. Uzavře se proto, že motolice se ptákovi usadí ve střevech, odkud se její vajíčka dostanou do jeho trusu, ze kterého je znovu může pozřít další jantarka.

V Česku není parazit nijak výjimečný. „S touto motolicí se lze u nás běžně potkat všude tam, kde žijí jantarky, tedy vlhká místa, břehy rybníků s porosty kopřiv apod. Jantarky jsou aktivní ve vlhku (rosa, déšť) a pokud chce člověk tuto motolici najít, musí jich prohlédnout několik stovek,“ zmínil profesor.

„Každý rok nám někdo z naší přírody přinese takto infikovaného plže,“ dodal Ditrich a zdůraznil, že primárně jde o parazita ptáků. Člověku motolice podivná nijak nebezpečná není.

Na parazity dejte pozor při koupání 

Na celém světě existuje více než osm tisíc druhů motolic. Jsou i takové, které mají velký medicínský či veterinární význam. Některé mohou napadat člověka, například motolice jaterní, která byla rozšířená zejména ve Francii.

Pak existuje třeba motolice kopinatá, jež žije v játrech přežvýkavců nebo motolice thajská, kterou najdeme v rybách. Pozor na parazity je třeba dát zejména při koupání v přírodních nádržích, kde mohou lidem způsobovat nepříjemná kožní onemocnění.

Zobrazit celou diskusi