Přejít k hlavnímu obsahu
Stanley -

Fender David Gilmour Signature Stratocaster NOS: měsíční ikona

Pokud patříte mezi fanoušky kytaristy Davida Gilmoura, jistě vám neunikla nedávná dražba velké části jeho nástrojů, včetně ikonického černého Stratocastera. Jeho cena však patrně nebyla ve finančních možnostech většiny z nás. Drobnou náplastí může být Fender David Gilmour Signature Stratocaster NOS MN BK.

Jak to vypadá?

Popisovat tak ikonický nástroj, jako je Fender Stratocaster, je více než zbytečné. Rovnou se tedy vrhněme na specifika nástroje. Tělo kytary je vyrobeno z výběrové olše, krk je javorový a k němu je přilepen javorový hmatník s 21 pražci. Kytara je vyvedena v povrchové úpravě NOS – tedy New Old Stock, což má vzbuzovat dojem, že nástroj byl vyroben kdysi dávno, ale byl uložen a nikdy se na něj nehrálo. Má tak pouze lehkou patinu zašlosti, ale nenaleznete na něm žádné stopy „používání“ jako je tomu v případě úpravy relic. Nástroj je vyroben z co možná největším možným přiblížením k originální předloze a to jak co se týče materiálů a komponentů, tak i co do parametrů. Tělo i krk kryje tenká vrstva nitrolaku, krk je vyroben z jednoho kusu, nultý pražec z umělé kosti, jednozvratné American vintage tremolo je osazeno pro Gilmoura typickou zkrácenou pákou a o spolehlivé ladění se starají vintage die-cast mechaniky. Pickguard je černý, jednovrstvý a s ním ostře kontrastují bílé krytky snímačů v klasické třísinglové konfiguraci. Kobylkový snímač je Seymour Duncan SSL-5, střední snímač je ručně vinutý Custom Wound a v pozici u krku nalezneme Custom Shop Fat '50s, tedy totožnou konfiguraci, jakou používá David Gilmour. K jejich ovládání slouží trojice potencimetrů Volume, Tone, Tone a pětipolohový přepínač s klasickým zapojením. Specifikem této kytary je pak ještě nenápadný switch, umístěný mezi potenciometrem Volume a tónovou clonou a o jehož funkci si povíme později. Nuže, zapojme se i my a hrajme...

Jak to hraje?

Popisovat objektivně zvuk jakéhokoliv nástroje je vždy nesnadné. Ovšem popisovat zvuk nástroje signovaného muzikantem, kterého jsem celoživotním fanouškem, je téměř nemožné. Budu tedy pro tentokrát ryze subjektivní. Kdo čeká, že zapojí kytaru do aparátu a okamžitě mu zpod rukou začne lézt zvuk typický pro Floydy nebo Gilmoura, bude zklamán. Tahle kytara je jasným důkazem, že zvuk nedělá ani tak nástroj, ale především ten, kdo na něj hraje. Jeho hlava, prsty, způsob jakým o muzice přemýšlí a způsob, jakým tvoří tón. Kytara zní na sucho velmi hlasitě a otevřeně, se skvělými rezonancemi, což částečně připisuji použitému nitrolaku a zejména skutečně pečlivě vybíranému dřevu. Jinak se chová jako běžný Stratocaster, jen její zvuk je díky použitým snímačům možná o trochu kulatější, teplejší a lehce temnější než je zvykem. Zejména kobylkový SSL-5 není ani zdaleka tak jedovatý, jak byste u Strata čekali. Má sice pořád ještě dostatečně výrazný atak, ale není tak agresivní a je hutnější, což je k nezaplacení zejména při zkresleném zvuku. Ale milovníci typického „stratosoundu“ nemusí mít obavy, ten zvuk tam i tak prostě je. Jen je trochu kultivovanější, lépe se kontroluje a díky snímačům nabízí i více barevnosti. Snímače hrají ve všech kombinacích příjemně vyrovnaně a citlivě reagují na práci s hlasitostí i tónovou clonou. A nyní blíže, k výše zmíněnému mini switchi. Kromě pěti klasických poloh, které nám nabízí standardní přepínač snímačů, nám tento switch umožňuje ke kobylkovému snímači připojit snímač krkový a tím tak dosáhnout v podstatě „telecasterovský“ zvuk. Samozřejmě asi málokdo odolá, má-li v ruce takovýto nástroj, zahrát si na něj nějaké to sólo ze „zdi“ nebo „odvrácené strany měsíce“, ale kytara není ani zdaleka určena jen příznivcům Davida Gilmoura či Pink Floyd. Naopak nabízí o malinko zajímavější (inspirativnější) zvuk, díky přidanému mini switchi a již zmíněné kultivovanosti snímačů i větší zvukovou a tím pádem i stylovou variabilitu.

Závěr

Ať již je David Gilmour vaším kytarovým hrdinou či ne, signature model jeho kytary vás může oslovit tak jako tak. Prsty a mozek samotného mistra sice nejsou součástí balení, ale jinak vám kytara poskytne vše, co od nástroje tohoto kalibru asi čekáte. Tedy skvělý zvuk, špičkové zpracování a bonus v podobě ikonického nástroje, jehož předobraz tvořil dějiny rockové hudby. Cena nástroje činí bezmála 115 tisíc korun, což není zrovna málo (byť v porovnání s cenou originálu z dražby je to pořád jen zlomek), přičemž v ceně je zahrnut také luxusní pevný kufr, originální kožený popruh, nástrojový kabel Evidence, signature struny GHS DG Boomers a Blue-ray disc Live At Pompeii.

Tagy Fender Fender David Gilmour Signature Stratocaster NOS David Gilmour

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

Stanley
Mé muzikantské motto: "Když se ti něco nelíbí, tak to nehraj. Ale nejdřív se to pořádně nauč..."
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY