The Capitals: Podle Francouzů je na čase zmírnit nedůvěru vůči Rusku

© [EPA/MAXPPP OUT]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

PAŘÍŽ

Zmírnění nedůvěry. „Přišel ten správný čas zmírnit nedůvěru (vůči Rusku),“ uvedl francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian poté, co se s ministryní obrany Florence Parlyovou sešli se svými ruskými protějšky Sergejem Lavrovem a Sergejem Šojguem.

Jednalo se o vůbec první oficiální návštěvu zástupců francouzské vlády v Moskvě od anexe Krymu v roce 2014. Připojení Krymu a ruské vojenské aktivity ve východní části Ukrajiny členské země EU tehdy odsoudily a uvalily na Rusko sankce. Na jejich zrušení je však podle francouzského ministra zatím brzy.

Jak upozornil server EURACTIV, Rusko se stalo jedním z velkých témat letošního projevu prezidenta Emmanuela Macrona před francouzskými diplomaty. Macron přitom prohlásil, že Evropa musí přehodnotit svou strategii vůči Rusku, jinak „by mohla zmizet“. Francie má také v plánu v Paříži zorganizovat v blízké době summit, kterého by se zúčastnili zástupci Ruska, Ukrajiny a Německa.

///

MADRID

Španělsko se připravuje na brexit bez dohody. Španělská vláda chce více spolupracovat s místními autonomními oblastmi, aby jim pomohla vyrovnat se s následky hrozícího tvrdého brexitu. Premiér Pedro Sánchez kvůli tomu svolal i španělskou státní radu, která má analyzovat brexitová opatření nastavená mezi Londýnem a Bruselem.

Brexit bez dohody by negativně dopadl zejména na turismus a průmysl. Co se týče konkrétních firem, zasažena bude mimo jiné britsko-španělská společnost IAG, jejíž vlajkovou lodí je letecká společnost Iberia, nebo banka Santander. (Fernando Heller / EuroEFE.EURACTIV.es)

///

VARŠAVA

Předvolební sliby. Říjnové parlamentní volby se blíží a polské politické strany začínají představovat své programy. Vládní pravicová strana Právo a spravedlnost (PiS, ECR) předložila hned několik nových slibů: značné zvýšení minimální mzdy, benefity pro seniory a vyšší evropské dotace pro farmáře. V protikladu s tím je umírněnější program centristické Občanské koalice (KO), který apeluje na modernizaci veřejného života a slibuje například bezplatný internet pro osoby mladší 24 let nebo přebudování veřejných médií a institucí. Podle současných průzkumů se PiS těší mezi voliči dvojnásobně vyšší podpoře než KO. (Łukasz Gadzała, EURACTIV.pl)

///

BERLÍN

Integrace uprchlíků byla úspěšná. Podle berlínské komisařky pro integraci Annette Widmann-Mauzové (CDU) se Německu úspěšně podařilo integrovat uprchlíky do místního pracovního trhu. „Vývoj posledních čtyřech let byl mnohem lepší, než experti na pracovní trh očekávali,“ uvedla v pondělním vydání deníku Rheinische Post.

Podle statistik má zaměstnání celkem 399 tisíc žadatelů o azyl. Widmann-Mauzová dále uvedla, že čím dál více podniků poskytuje uprchlíkům rekvalifikační kurzy, díky kterým mohou získat potřebné dovednosti. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

ŘÍM

„Umírněná“ exekutiva. Italský premiér Giuseppe Conte má za sebou první úspěšné hlasování o důvěře. Poslanci zvedli pro Conteho ruku poté, co si vyslechli jeho 90minutový projev o politických prioritách nové vlády. „Rétorika této vlády bude umírněná,“ prohlásil Conte během projevu.

Italský premiér se chce v novém období zaměřit na snižování daňového zatížení. Zároveň nemá v plánu žádné prudké navýšení daní z prodeje. Conte také slíbil, že Itálie zlepší své vztahy s EU. Má to však podmínku. Unie musí zreformovat svou migrační politiku a zlepšit správu ekonomických záležitostí. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

///

LONDÝN

Žádný další odklad. Premiér Boris Johnson nepožádá o další odklad brexitu. Prohlásil to pár hodin poté, co vstoupil v platnost zákon, podle kterého by měl premiér v případě nedosažení brexitové dohody zajistit odklad odchodu Británie z EU do roku 2020.

Zákon proti brexitu bez dohody vstoupil v platnost, dnes jej podepsala britská královna

Zákon, který má zabránit tvrdému brexitu dnes vstoupil v platnost poté, co jej oficiálně stvrdila svým podpisem britská královna Alžběta II. Dnešek je také dnem, kdy se naposledy sejde britský parlament před plánovaným přerušením jeho aktuálního zasedání, které vyvolalo kontroverze. Po dnešní schůzi čeká tamní parlament 5týdenní pauza. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval mluvčí vlády premiéra Johnsona. 

///

ATHÉNY

Dvě klíčové schůzky. Řecký premiér Kyriakos Mitsotakis plánuje na konec září dvě klíčová jednání, a to s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a jeho tureckým protějškem Recepem Tayyipem Erdoğanem. Jak píše místní tisk, v případě Trumpa chce řecká vláda usilovat o americké investice, zatímco na Erdoğana chce vyvinout tlak v otázce agresivního chování Turecka v blízkosti kyperského pobřeží.

EU uvalila sankce na Turecko kvůli průzkumným vrtům. Nezákonné činnosti u Kypru však nemusí zabránit

Ministři zahraničí členských států se včera shodli na uvalení cílených opatření proti Turecko za vrtnou činnost v kyperských vodách. Nejenže bylo na žádost Turecka jejich oznámení odloženo, podle zahraničních zdrojů jsou sankce spíše symbolické. Samo Turecko sankce zkritizovalo.

///

NIKÓSIE

Choval se jako eurokomisař, tak končí. Tlak Evropské komise na členské státy, aby zakročily v otázce udělování „zlatých víz a pasů“ zahraničním investorům, podle zdrojů EURACTIV.com znemožnilo končícímu kyperskému eurokomisaři Christosovi Stylianidesovi, aby od vlády získal opětovnou nominaci. Když se prezident Kypru Nicos Anastasiades ptal eurokomisaře, proč evropská exekutiva problematiku řešila, Stylianides mu odpověděl, že ve své pozici nemůže prosazovat národní zájmy. Eurokomisař situaci komentovat nechtěl. (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

///

BRATISLAVA

Bezprecedentní odchod. Vladimír Šucha, bývalý šéf Společného výzkumného centra Evropské komise (JRC), potvrdil, že se připojí k nové slovenské politické straně Progresivní Slovensko. Nabídnout jí chce své zkušenosti v oblasti vzdělávání, výzkumu a inovací. „Opouštím pozici, kterou už znovu nezískám. Můj život není o kariéře, přestože to může být těžké pochopit. Na druhou stranu, v mém týmu v Evropské komisi způsobilo moje rozhodnutí malou revoluci, protože nikdo jiný zatím takový krok neučinil,“ reagoval Šucha na dotaz, proč opouští lukrativní práci bez vidiny jisté politické budoucnosti. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Česká digitální daň. Ministerstvo financí předalo vládě návrh na zavedení 7% daně z vybraných digitálních služeb. Podléhat jí budou společnosti, které mají globální obrat vyšší než 750 milionů eur ročně, přičemž jejich obrat dosažený na území ČR bude minimálně 50 milionů korun. Společnosti budou platit daň za služby, jako je umisťování reklamy, využívání mnohostranného digitálního rozhraní a prodej dat o uživatelích. Pokud zákon projde parlamentem, mohl by vstoupit v platnost v polovině roku 2020.

EU se nedohodla na zavedení digitální daně, Visegrád se proto chystá jednat na vlastní pěst

Evropský plán na zdanění digitálních gigantů ztroskotal kvůli odporu některých členských států. Komise proto navrhuje, aby Rada EU rozhodovala o této oblasti kvalifikovanou většinou. Země V4 nový způsob hlasování odmítají a digitální společnosti chtějí místo toho danit po svém.

///

SOFIE

Spokojenost s budoucím portfoliem. „Jsem přesvědčen, že dostaneme portfolio, které se nám bude zamlouvat, bude moderní a vhodné pro Bulharsko,“ řekl bulharský premiér Bojko Borisov. Podle deníku Bulletin Quotidien Europe dostane bulharská nominantka Mariya Gabrielová portfolio pro vzdělávání, mládež, sport a kulturu. Premiér Borissov se ale již předtím nechal slyšet, že chce opět portfolio týkající se jednotného digitálního trhu a kybernetické bezpečnosti. (Dnevnik.bg)

Vyšetřování špionáže zaměřené na „Rusofily“. Bývalého šéfredaktora opozičního deníku bulharských sociálních demokratů (BSP) Jurije Borisova a vydavatele těchto novin Nikolaje Malinova zadržela policie a vyslýchala je ve věci špionáže ve prospěch cizí mocnosti, píší bulharská média. Malinov je lídr hnutí „Rusofilové“ a Borisov jeden z jeho tajemníků. Ministr vnitra Mladen Marinov přislíbil, že veřejnost se více informací dozví v úterý. (Georgi Gotev, EURACTIV.com)

///

BUKUREŠŤ

Dancilaová chce hlasování o důvěře. Rumunská premiérka Viorica Dancilaová řekla, že vláda příští týden požádá o hlasování o důvěře. Zatím ještě není jasné, zda se bude hlasování týkat přestavby vlády, nebo pouze její reorganizace. Dancilaová si je však jistá, že důvěru získá. Socialistická strana PSD ztratila většinu v parlamentu poté, co její partnerská strana ALDE opustila koalici. (EURACTIV.ro)

///

LUBLAŇ

Politicky klidný podzim. Pravidelný měsíční průzkum deníku Delo ukazuje, že politická situace ve Slovinsku je velmi klidná. Podpora vedoucí koaliční strany LMŠ (RE) stabilně roste – zatímco tento měsíc je to 18,9 %, poslední dva měsíce to bylo 14,6 % a 16,8 %. Druhá je vedoucí opoziční strana SDS (EPP) se 14,7 %, její podpora však v porovnání s minulým měsícem o 0,5 procentního bodu klesla. Další dvě koaliční strany se nacházejí na pomezí 2 % hlasů. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

Společné předsednictví s Německem. Chorvatsko bude spolupracovat s Německem na přípravě předsednictví v Radě EU. Chorvatsko se jej ujme v první polovině roku, Německo až v té druhé. Informace byla zveřejněna po schůzce chorvatského ministra zahraničí Gordana Grliće Radmana s jeho německým protějškem Heiko Maasem v Berlíně.

Chorvatské předsednictví v první polovině příštího roku proběhne ve velmi důležitém období. Nejen, že od začátku listopadu začne pracovat nová Evropská komise, ale také se bude stále řešit brexit nebo víceletý finanční rámec. Maas také oznámil, že v první polovině příštího roku vyšle jeho resort do Záhřebu úředníka, který bude svým chorvatským kolegům během předsednictví asistovat. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

SARAJEVO

Občané BiH v syrských a iráckých kempech. Až pět stovek občanů Bosny a Hercegoviny (BiH), kteří jsou napojení na teroristické organizace na Blízkém východě, se nachází v uprchlických nebo vězeňských táborech v Sýrii a Iráku a čeká na pravděpodobnou deportaci do své rodné země. Informaci přinesl sarajevský deník Dnevni Avaz a odvolává se na zdroje z vlády. (Željko Trkanjec,EURACTIV.hr)

///

Kalendář