Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Patty Mills bude hlavní australskou zbraní v duelu s českým výběrem

Pro český tým bude velkou hrozbou. Se svými 183 centimetry sice nepatří mezi basketbalové obry, Australan Patty Mills však na mistrovství světa dosahuje více než dvaceti bodů na zápas a řadí se k vůbec nejlepším střelcům turnaje. A ke všemu se ještě zlepšuje.

Patty Mills z Austrálie
zdroj: Reuters

Millsovy výkony na šampionátu navíc mají stoupající tendenci. Na úvod proti Kanadě dal patnáct bodů, v pondělním duelu osmifinálové skupiny s Francií už jich zaznamenal dvakrát tolik. Stejným bodovým přídělem v přípravě s USA výrazně pomohl ukončit téměř 13 let trvající sérii americké neporazitelnosti.

Mills by v Číně se svými spoluhráči rád ukončil čekání "Boomers" na medaili z velké akce. Před třemi lety na olympijských hrách v Riu už k tomu chyběl jen krůček, nakonec Austrálie v utkání o bronz podlehla o jediný bod Španělsku.

Poslechněte si nový díl Basketbal fokus podcastu:

Pro Millse to byla už třetí olympiáda, v roce 2012 v Londýně měl dokonce nejvyšší průměr bodů na zápas. Hvězdného Američana Kevina Duranta, jenž byl druhým nejlepším střelcem, předčil v průměru téměř o dva body. Zahrál si i na mistrovství světa 2010, o pět let později kvůli zranění chyběl.

Rodák z Canberry zářil od dětství v basketbalu, který hrál od čtyř let, i v australském fotbalu. Nakonec se rozhodl pro bezedné koše a v roce 2007 se stal teprve třetím Aboridžincem v seniorské reprezentaci. Domorodé kořeny má Mills jak po otci, tak i po matce.

Po dvou úspěšných sezonách v celku kalifornské univerzity Saint Mary's draftoval talentovaného rozehrávače jako 55. v pořadí Portland. V dresu Trail Blazers se i kvůli brzké zlomenině nohy příliš neprosadil a po výluce NBA, během níž si zahrál za Melbourne Tigers a čínský Sin-ťiang, podepsal smlouvu se San Antoniem.

Během osmi sezon se Mills stal důležitým článkem Spurs, většinou jako střídající hráč. V roce 2014 přispěl k triumfu v NBA, o tři roky později se stal třetím basketbalistou v historii klubu, který jako hráč mimo základní sestavu zaznamenal 3000 bodů. Letos zase popáté v řadě dosáhl na metu aspoň 120 trojek za sezonu, což v dresu Spurs dosud nikdo nedokázal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články