Ivo Pospíšil
10. září 2019 • 10:50

Boomers, neporažení soupeři Čechů. Austrálie má tým plný šampionů NBA

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ČÍNY | Jsou hladoví a prahnou po první velké mužské medaili pro svou zemi. To jsou basketbalisté Austrálie, středeční soupeř českého výběru. Zaskvěli se už v přípravě, když po třinácti letech ukončili neporazitelnost USA. Doma v Melbourne je přehráli 98:94.



Na tenhle výkon navazují i při MS v Číně. Boomers, jak se Australanům přezdívá, zatím zvítězili ve všech pěti utkáních v Číně. Předvádějí rychlý basketbal postavený na třetím nejlepším útoku šampionátu (91,6 bodu na zápas). Tahle generace spolu hraje již dlouho a je to znát. Průměrně sbírají na utkání 25,4 asistence, v čemž jsou na MS druzí nejlepší.

Osa týmu je z NBA. Střelecky ho táhne Patty Mills (31 let), hbitý rozehrávač, který odkroutil už deset sezon v nejlepší lize planety za Portland Trail Blazers a San Antonio Spurs. S nimi v roce 2014 coby klíčový náhradník NBA vyhrál. Rodák z Canberry je zatím třetím nejlepším střelcem celého MS (21,8).

PROGRAM ČTVRTFINÁLE MS V BASKETBALU
Argentina – Srbsko, úterý 10. září od 13:00 ONLINE>>>
Španělsko – Polsko, úterý 10. září od 15:00 ONLINE>>>
USA – Francie, středa 11. září od 13:00 ONLINE>>>
Austrálie - Česko, středa 11. září od 15:00 ONLINE>>>

Dirigenty týmu jsou dvě tváře, které mají rovněž velké jméno za Atlantikem. Dvoumetrový šikula Joe Ingles, jednatřicetiletý univerzál z Utahu Jazz, je nebezpečný jak z nájezdů na svou levou ruku, tak i z dlouhé vzdálenosti. Navíc vyniká ohromným přehledem, skvěle nahrává i doskakuje. Matthew Dellavedova býval platným parťákem LeBrona Jamese v Clevelandu, s nímž v roce 2016 získal titul v NBA. U spoluhráčů je oblíbený pro své nezměrné nasazení a agresivitu v obraně i v útoku, je takovým pitbulem palubovek a pravděpodobně on bude mít na starosti Tomáše Satoranského .

Pod košem uplatňuje svá kila Aaron Baynes, 207 centimetrů vysoký vousatý hromotluk, který dovede vystřelit i z čáry trojkového oblouku. Sekunduje mu Andrew Bogut, někdejší jednička draftu NBA a stejně jako Baynes další mistr zámořské ligy.

Hvězdou mozaiku doplňuje Luc Longley, asistent kouče a někdejší spoluhráč Michaela Jordana v nejslavnějších časech Chicago Bulls.

Srovnání čtvrtfinalistů MS
ČESKO x AUSTRÁLIE
29 let věkový průměr 30 let
3:2 zápasová bilance na MS 5:0
83,4 nastřílené body (průměr) 91,6
79,0 inkasované body (průměr) 83,2
48,9 % úspěšnost střelby celkem 52,6 %
42,0 % úspěšnost střelby za 3 body 40,8 %
38,8 doskoky (průměr) 36,6
20,2 asistence (průměr) 25,4
Jaromír Bohačík (Nymburk) - 17,4 nejlepší střelec Patty Mills (San Antonio) - 21,8

Čeští basketbalisté se ve čtvrtfinále MS utkají s Austrálií. Jak vypadá kompletní pavouk play off? Čeští basketbalisté se ve čtvrtfinále MS utkají s Austrálií. Jak vypadá kompletní pavouk play off?Foto Twitter.com/FIBAWC

ANALÝZA MS: 5 klíčových statistik postupu? Satoranský i Balvínovy doskoky
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud