23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Zahrada hejnického kláštera ožila

10. 9. 2019

|
Tisk
|

Uplynulá sobota patřila v bývalém klášteře v Hejnicích obnově zahrádky. Podílelo se na ní několik desítek lidí.

Vydání: 2019/37 Naděje, pokoj a smíření pro Afriku, 10.9.2019, Autor: Karel Pučelík

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze


 
Zahrada ke klášteru v Hejnicích odedávna patřila, jeho součástí je nově i nyní. V současnosti se ale jedná o zahradu komunitní, na jejíž vznik přispělo svými bylinkami i silami na čtyřicet lidí z různých koutů diecéze i mimo ni.
„Už ve středu k nám přijeli žáci z komunitní školy Volavec z Českého ráje, kteří se sami přihlásili, přes léto vypěstovali bylinky a nyní je přijeli spolu se svými učiteli vysadit. Klášter jim poskytl zdarma nocleh a jídlo jako poděkování za jejich práci. V sobotu dopoledne se konala akce pro veřejnost, na kterou přišlo asi patnáct lidí z Hejnic, Liberce, a dokonce dva lidé přijeli až z Prahy,“ uvedla programová ředitelka Lucie Nováková.
V režii dobrovolníků
Na klášterním pozemku tak po víkendu nově roste celá řada nejrozmanitějších rostlin a bylin. Tím ale činnost nadšenců nekončí. Zahrada barokního areálu se má stát místem dalších setkání. „Kolem klášterní zahrady se v současné době formuje skupina dobrovolníků – komunitní zahradnická skupina, kde jsou lidé z farnosti i okolí. O zahradu budeme pečovat společně, pod dohledem památkářky, specialistky na barokní zahrady,“ předestřela budoucí plány organizátorka.
Bylinkářská dílna
„Bylinky plánujeme použít v rámci programů kláštera – projekt jedlé zahrady, permakulturní hospodaření, bylinkářská dílna. Těmito akcemi bychom se chtěli odvděčit dobrovolníkům, kteří nám pomáhají,“ uzavřela Nováková.
Hejnický klášter se k odkazu encykliky Laudato si’ papeže Františka přihlásil navíc i sérií diskusí, které se tam konají každý čtvrtek od 18.00 hod.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou