Hlavní obsah

Multimiliardář Jack Ma v 55 letech skončil v čele Alibaby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský podnikatel Jack Ma v úterý odešel z pozice šéfa představenstva obřího e-shopu Alibaba, který z něj udělal jednoho z nejbohatších mužů světa. Nahradí jej Daniel Čang, uvedl server BBC. Slavnostní rozloučení v úterý, v den Maových 55. narozenin, proběhlo na stadionu v jeho rodném městě Chang-čou.

Foto: Profimedia.cz

Jack Ma se slavnostně rozloučil na stadionu v rodném městě.

Článek

„Vždy se dívám dopředu. Musím si ještě splnit hodně snů. Kdo mě zná, ví, že nebudu zahálet. Svět je velký a já jsem stále mladý, tak chci zkusit nové věci,” zdůvodnil svůj odchod Jack Ma.

Do další valné hromady konané příští rok zůstane ještě řadovým členem představenstva Alibaby.

Multimiliardář a nejbohatší Číňan Ma zbohatl vlastním přičiněním, když v roce 1999 založil internetový obchod Alibaba a za dvacet let z něj udělal největší e-shop v zemi. Je první z prominentních čínských internetových podnikatelů, který opouští firmu. Svůj odchod oznámil už loni v září.

Čínský Steve Jobs

„Myslím, že někoho jako Jack Ma bude těžké nahradit. Je jedinečný. Je to takový čínský Steve Jobs,” řekla BBC Rebecca Fanninová, autorka knihy o čínských technologických obrech.

Ma se nedlouho po vstupu Alibaby na burzu v roce 2014 stal podle časopisu Forbes nejbohatším Číňanem s majetkem ve výši 19,5 miliardy dolarů (457 miliard korun). Podle žebříčku miliardářů časopisu Forbes za rok 2018 je nyní sice "až" druhým nejbohatším obyvatelem Číny, majetek mu ale vzrostl na 37,2 miliardy dolarů (872 miliardy korun). Ve světě mu patří 21. místo.

Podle letošního žebříčku BrandZTop 100 je Alibaba nejhodnotnější čínskou značkou (a sedmou na světě), v žebříčku, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar, je ohodnocena na 131,2 miliardy dolarů.

Rodák z Chang-čou na východě Číny Jack Ma vystudoval tamní univerzitu a poté pracoval jako učitel angličtiny a lektor mezinárodního obchodu na univerzitě. Společnost Alibaba založil v roce 1999 ve svém bytě. Postupně se z ní stal největší čínský internetový prodejce. Když v září 2014 Alibaba Group Holding vstoupil na newyorskou burzu, stal se tento vstup největší primární emisí akcií (IPO) ve světové historii. Emise celkově vynesla zhruba 25 miliard dolarů (asi 536 miliard Kč).

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Zakladatel internetové skupiny Alibaba Jack Ma je nejbohatším člověkem v Číně.

Letos na jaře vzbudil Ma rozruch svým výrokem, že aby mladý člověk uspěl, musí pracovat 12 hodin denně šest dní v týdnu, který vyvolal v Číně veřejnou debatu o vyváženosti osobního a pracovního života. Na kritické komentáře svého konceptu 996 (práce od devíti ráno do devíti do večera šest dní v týdnu) uvedl, že práce má být zábava a spadá do ní i čas na studium, na přemýšlení a ke sebezdokonalování. Ma je ženatý a má tři děti.

Jack Ma je členem čínské komunistické strany. Uvedl to loni v listopadu čínský vládní list Lidový deník. Jeho jméno figuruje na seznamu 100 lidí, kteří by podle listu mohli Číně pomoci řídit proces reformy a otevírání země.

Příkladem toho může být jeho rodné město Chang-čou, které se i díky jeho působení stalo první čínskou experimentální zónou přeshraniční e-komerce. Ve městě sídlí více než třetina čínských e-komerčních společností a je také vzorem nového druhu sociálního a ekonomického rozvoje v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám