Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z obecní kasy Jundrova zmizelo téměř deset milionů, opozice podala trestní oznámení

Opoziční zastupitelé městské části Brno-Jundrov podali pro zanedbání povinností trestní oznámení na pět členů rady kvůli ztrátě milionů z účtů městské části. Potvrdil to opoziční zastupitel Zdeněk Koudelka (Společná proti tunelům v Jundr). Podle něj se Jundrovu během několika let ztratilo kolem 9,5 milionů, což nikdo z vedení neodhalil. Starostka Ivana Fajnorová (SZ) se nechce vyjadřovat. Původně se mluvilo o částce 8,5 milionu, je to zhruba čtvrtina rozpočtu. Koudelka uvedl, že podezřelá je účetní, s níž radnice o prázdninách rozvázala pracovní poměr.

Na zmizení peněz se přišlo v první půlce letošního roku, případem se zabývá policie. Trestní oznámení podali čtyři opoziční zastupitelé. Kromě Koudelky je to Marek Toman (Společně proti tunelům v Jundr), Renata Šťastná a František Vitula (oba ODS s podporou Svobodných).

Trestní stíhání jde proti radním

Trestní oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu porušení povinností při správě cizího majetku z nedbalosti směřuje na radu městské části. Jejími členy jsou starostka Fajnorová, místostarostka Irena Koláčná a radní Lubomír Hošek (všichni tři SZ) a radní Antonín Továrek a Richard Hubl (oba Jundrováci).

Za všechno prý může účetní

Podle Koudelky je ze zmizení peněz podezřelá bývalá účetní, podle něj se této činnosti dopouštěla pět let. „Za tu dobu nikdo z vedení městské části nezjistil její protiprávní činnost a ta byla odhalena až v květnu roku 2019 na základě zprávy auditora. Pokud by auditor neodhalil danou věc, je možné, že by ani dnes vedení městské části na tuto činnost nepřišlo," uvedl Koudelka.

Dodal, že odcizení čtvrtiny rozpočtu je obrovská částka, což lze při důsledné kontrole odhalit. Proto považuje neodhalení za zanedbání povinností.

Fajnorová ČTK řekla, že se k trestnímu oznámení ani informacím o podezřelé nechce vyjadřovat, policie případ ještě neuzavřela.

Městská část Jundrov je jednou z 29 městských částí Brna. Má přes 4000 obyvatel. Roční rozpočet je kolem 35 milionů korun.

Autoři | Foto Facebook / MČ Brno - Jundrov

Štítky Jundrov, kasa, peníze, trestní oznámení, městská část, Zdeněk Koudelka, Ivana Fajnorová, rozpočet, Brno-Jundrov, Marek Toman, ODS, Brno

Z obecní kasy Jundrova zmizelo téměř deset milionů, opozice podala trestní oznámení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.