Hlavní obsah

V Ostravě mají žáci zmodernizovanou kovárnu

Právo, Denisa Doležalová

Po rozsáhlé rekonstrukci se minulý týden v Ostravě otevřela unikátní studentská kovárna. Budoucí umělečtí kováři Soukromé střední a základní umělecké školy AVE Art ji mohou opět využívat v průmyslovém areálu společnosti Vítkovice Steel. Je to jediné místo v Moravskoslezském kraji, kde lze kovařinu s maturitou ještě studovat.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Budoucí umělečtí kováři v opravené studentské kovárně dokončují slona, slůně a velblouda pro Kovo Zoo u Uherského Hradiště.

Článek

„Jako kovárna slouží toto místo nepřetržitě už od roku 1930. Od roku 1951 do roku 2006 sloužila také pro praxi učňů z vítkovického učiliště,“ připomněl ředitel umělecké školy Jaroslav Prokop.

Dodal, že po odkoupení kovárny od společnosti Vítkovice Steel v roce 2017 a její rekonstrukci mají mít jejich žáci zcela nové možnosti. Mohou využívat nejen klasické historické pece či těžké buchary, ale také zcela moderní strojní vybavení, jako jsou pásová pila, zakružovačka profilů či pískovací box.

Pomohla evropská dotace

Prokop uvedl, že nyní je v kovárně také bezpečná nová podlaha, ale i větší prostor na tvorbu monumentálnějších děl. „Kovárna má i novou střechu, sociální zázemí a učebnu,“ prozradil ředitel školy s už osmnáctiletou tradicí.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jako kovárna slouží místo nepřetržitě už od roku 1930.

K nákupu a opravě kovárny využila škola evropskou dotaci ve výši přes pět milionů korun. Příspěvek pokryl 85 procent nákladů, zbytek škola hradila ze svých prostředků. V úpravách chce škola dále pokračovat a v jedné z místností v nejbližší době vybuduje menší slévárnu.

„Kovařina v minulosti patřívala k nejdůležitějším oborům lidské činnosti. Obor umělecké kovářství se v našem regionu vyučuje pouze na soukromé škole Ave Art a je skvělé, že se jejímu vedení podařilo pro výuku zajistit novou kovárnu s kompletním vybavením,“ řekl náměstek moravskoslezského hejtmana Stanislav Folwarczny (ODS).

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Středoškoláci si proměnu kovárny pochvalují.

Při práci relaxuje

Jedním ze studujících, kteří si pochvalují proměnu kovárny, je i jednadvacetiletý Petr Kleberc, který je v posledním, čtvrtém, ročníku maturitního oboru umělecký kovář.

„Jako dítě jsem miloval rytíře a středověk, tak jsem si tuhle školu na doporučení mámy zvolil. Chytlo mě to, je to klidná práce, relaxuji při ní,“ usmíval se budoucí umělecký kovář, který se věnuje také boxu.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nyní je v kovárně také větší prostor na tvorbu monumentálnějších děl.

Škola Ave Aart organizuje také rekvalifikační kurzy v tomto oboru. Od roku 2008 se rekvalifikovalo kolem 30 lidí z celého Česka. Aktuálně žáci i absolventi školy v kovárně dokončují slona, slůně a velblouda pro Kovo ZOO u Uherského Hradiště. Všechny tři sochy by měly být hotové v půlce září.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám