Adam Nenadál
10. září 2019 • 16:37

Bohačík jako Harden? Kdo jsou v NBA basketbaloví dvojníci Čechů

Vstoupit do diskuse
0
  • Dvojníci? Kterým hvězdám se čeští basketbalisté nejvíc podobají?Dvojníci? Kterým hvězdám se čeští basketbalisté nejvíc podobají?FOTO: Koláž iSport.cz

    Oficiální televizní kanál NBA nabízí řadu zajímavých pořadů a formátů – a jedním z nich je i diskusní panel s názvem „Open Court“. Velké hvězdy minulosti jako Shaquille O´Neal, Charles Barkley nebo Reggie Miller v něm sdílejí historky z basketbalového zákulisí a nabízejí své leckdy pozoruhodné názory na současnou NBA. Jejich oblíbenou zábavou je i segment „You Remind Me,“ neboli „Koho mi připomínáš.“ Shaq a spol. tu hledají paralely mezi herními styly dnešních hvězd a legendárních postav NBA. Deník Sport se tímto hledáním inspiroval a pokusil se nalézt dvojníky mezi členy basketbalové reprezentace a velkými postavami současné NBA. Berte tuhle hru s velkou nadsázkou – a nebo jako stručný návod pro skauty z celého světa, kteří se ptají, co to tam ti Češi mají za borce…

  • Tomáš Satoranský (Chicago Bulls) – Russell Westbrook (Houston Rockets)

    Russell Westbrook jako Tomáš SatoranskýFoto Koláž iSport.cz

    Česká rozehrávačská jednička NBA hraje, ale pojďme dodržet pravidla hry u všech hlavních postav národního týmu. Satoranský samozřejmě nedosahuje kvalit Nejužitečnějšího hráče NBA ze sezony 2016 – 2017, ale leccos ho s Westbrookem spojuje: oba jsou až neskutečně hladoví, soutěživí a neznají únavu. Obrovské herní vytížení jim neubírá ze sil, pro oba je basketbal osudovou vášní. Westbrook dokáže plnit statistiky i „nerozehrávačskými“ kategoriemi, Satoranský něco podobného dokázal proti Brazílii: 20 bodů, 9 asistencí, 7 doskoků, 3 získané míče, 2 bloky.

  • Jaromír Bohačík (Nymburk) – James Harden (Houston Rockets)

    James Harden jako Jaromír BohačíkFoto Koláž iSport.cz

    Znovu: srovnáváme herní styly, nikoli kvalitu. Každý basketbalista vám potvrdí, že bránit leváka není žádný med: levorucí šutéři Harden i Bohačík hrají na pozici č. 2, kde naplno využívají instinkt čistokrevných střelců. Křídlo Nymburka pochopitelně nemá tak explozivní atletičnost jako vousatý démon NBA a nehraje tak často jeden na jednoho, ale dokáže podobně měnit rytmus hry – na přesné trojkové zásahy navazuje agresivní nájezd, pak opět střela z dálky. Bohačíkových 25 bodů proti Řecku byl střelecký majstrštyk.

  • Vojtěch Hruban (Nymburk) – Paul George (Los Anngeles Clippers)

    Paul George jako Vojtěch HrubanFoto Koláž iSport.cz

    Elegantní střelec z delších vzdáleností, který zároveň často brání nejlepší křídelní hráče soupeře: ano, Paulem Georgem českého výběru je Vojtěch Hruban. Takoví hráči vydají spoustu energie na obou polovinách palubovky, nemohou si dovolit ani chvilku oddechu. George, čerstvá posila Los Angeles Clippers, je mnohem větší a silnější – v nájezdech pod koš je tak přímočařejší než o dost subtilnější Čech. Hruban ale stejně jako George neváhá „zapíchnout“ rychlý protiútok na trojce a vystřelit, když cítí formu a „horkou ruku“.

  • Ondřej Balvín (Bilbao) – Steven Adams (Oklahoma City Thunder)

    Steven Adams jako Ondřej BalvínFoto Koláž iSport.cz

    Typický pivot je sice v NBA pomalu vymírajícím druhem, ale dokud zůstanou obroučky 305 centimetrů nad zemí, bude po dlouhánech stále poptávka. Ondřej Balvín svou hrou připomíná Stevena Adamse z Oklahomy: oba jsou na svou výšku překvapivě pohybliví, nevadí jim tvrdá práce pod košem, jejich clony jsou jako náraz do skály. Pilíře týmu. V tomhle případě sedí i vizuální stránka – Balvína i novozélandského divočáka Adamse poznáte podle delších vlasů a mohutného tetování.

  • Patrik Auda (Boulazac) – Zion Williamson (New Orleans Pelicans)

    Zion Williamson jako Patrik AudaFoto Koláž iSport.cz

    Ideální hráč pro pozici č. 4? Rychlost spojená s tvrdostí: musíte držet krok s křídly, ale také se nesmíte bát jít do těžkých podkošových soubojů s pivoty, kde to někdy sakra bolí. Zion Williamson, hvězdná jednička letošního draftu, má doslova nadpozemské fyzické parametry, nevídané i na poměry NBA. Nejvíce nadaným „přírodňákem“ v reprezentaci je v tomto ohledu bezpochyby Patrik Auda, jehož muskulatura mu – podobně jako Williamsonovi – neubírá na pohyblivosti. A pozor: oba jsou navíc leváci.

  • Blake Schilb (Remeš) – Joe Johnson (bez angažmá)

    Joe Johnson jako Blake SchilbFoto Koláž iSport.cz

    Joe Johnson hrál NBA naposledy v roce 2018, ale po výborných výkonech ve veteránském turnaji Big3 se začíná mluvit o jeho comebacku. Johnson v tomto výběru nemůže chybět – hra Blakea Schilba ho totiž nápadně připomíná. Ani jeden z nich není nijak výrazný atlet, soupeře přehrávají chytrostí, zkušeností a trpělivostí v útoku. Johnson si během kariéry vysloužil přezdívku „Iso Joe,“ protože se nejlépe cítí v situacích, kdy je v útoku sám izolován na bránícího hráče – toho si pak postupně „rozebírá“. Tak jako Schilb.

  • Pavel Pumprla (Nymburk) – P.J. Tucker (Houston Rockets)

    P.J. Tucker jako Pavel PumprleFoto Koláž iSport.cz

    Kapitán českého týmu udivuje dokonalou fyzičkou, která mu i přes jisté basketbalové limity dovolí být platným členem čtvrtfinalisty mistrovství světa. Kterou hvězdu NBA tím připomíná? Rozhodli jsme se pro P.J. Tuckera, nepostradatelného hráče Houston Rockets. Přestože Tucker nemá ani dva metry, jeho tvrdost mu dovolí měřit se s o mnoho vyššími pivoty soupeře. Pumprla i Tucker jsou stoprocentně týmovými hráči, kterými kouč s klidným svědomím může záplatovat místa v sestavě dle potřeby. Nikdy nezklamou.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud