Hlavní obsah

Smrt při souloži na služební cestě je pracovní nehoda, rozhodl soud ve Francii

Novinky, tcs

Neobvyklý případ, který několik let zaměstnával francouzské soudy byl tento týden konečně s definitivní platností vyřešen. Pozůstalí po muži, který zemřel během služební cesty při sexu, obdrží od jeho zaměstnavatele tučné odškodné. Informoval o tom deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Událost, která se tento týden před odvolacím soudem v Paříži řešila, se odehrála už v únoru 2013. Tehdy byl jistý Xavier X. (mužovo příjmení nebylo zveřejněno), vyslán svým zaměstnavatelem TSO (společnost zabývající se konstrukcí železnic) na služební cestu do obce Meung-sur-Loire v centrální Francii.

Ženatý Xavier se tam v baru seznámil s ženou, se kterou se posléze vydal do hotelu oddávat se radovánkám. Noc plná vášně však skončila tragédií, Xaviera při sexu skolil infarkt.

Odvolací soud nyní nařídil, že jeho zaměstnavatel musí pozůstalým vyplácet měsíční odškodné až do výše 80 procent jeho platu do doby, než by Xavier dosáhl věku odchodu do penze. Poté TSO musí rodině posílat část Xavierovy penze.

Celý právní spor se točil kolem prohlášení soudu z roku 2009 k jinému případu, které uvádí, že zaměstnavatel je zodpovědný za ochranu zaměstnance po celou dobu trvání služební cesty, ať už újmu utrpí během výkonu své profese, nebo je újma součástí jeho normálního života.

Nepomohl ani fakt, že šlo o cizoložství

Soud nižší instance v roce 2016 prohlásil, že „sexuální akt je akt normálního života stejně jako sprcha nebo jídlo“. Tudíž smrt při souloži během služební cesty lze chápat jako „pracovní úraz“ a Xavierovi pozůstalí tak mají nárok na odškodné.

Společnost TSO namítala, že Xavier k setkání a souloži využil jiného hotelu než toho, který mu zaplatila firma a ve kterém měl nocovat. Neodpustila si rovněž poznámku, že sexuální akt byl akt cizoložství. Veškeré soudní jednání od roku 2016 firma prohrála, nyní je rozhodnutí definitivní.

Není to poprvé, co soud takto rozhodl. V roce 2017 soudní tribunál nařídil firmě zaplatit odškodné svému zaměstnanci, který si na služební cestě poranil ruku. Přesto, že si muž zranění přivodil na diskotéce ve dvě hodiny ráno.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám