Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Seemanová odjede po olympiádě studovat na univerzitu v Louisville

Nejlepší česká plavkyně loňského roku Barbora Seemanová zamíří po olympijských hrách 2020 na americkou univerzitu v Louisville. Devatenáctiletá česká reprezentantka tam chce získat sportovní i životní zkušenosti. Do vrcholu příští sezony si dopřeje roční studijní pauzu, aby se co nejlépe připravila na OH v Tokiu. Tam už se kvalifikovala na stovce a dvoustovce volným způsobem a v kraulařské štafetě. Chce se pokusit ještě o limit na 400 metrů kraul.

Seemanová začala o studiu v zahraničí uvažovat nedlouho po nástupu na střední školu, na které letos na jaře úspěšně odmaturovala. Definitivně se rozhodla na začátku čtvrtého ročníku.

"Věděla jsem ze sociálních sítí i od kamarádů ze zahraničí, že tam mají lepší podmínky. Taky rodiče mi říkali, že i z toho životního hlediska, nejenom z toho sportovního, by bylo možná dobré, kdybych se podívala někam do zahraničí," uvedla.

Řada lidí v českém plaveckém prostředí ji od odchodu do ciziny zrazovala, ale trenérka Petra Škábová ji podpořila. Sama totiž v Americe studovala.

"Myslím, že je to obdivuhodné i z toho důvodu, že nám to skvěle funguje a že jsme skvělý tým. Myslím, že máme dobré výsledky," ocenila dvojnásobná vítězka z loňské mládežnické olympiády, která měla blízko k finále i na letošním seniorském MS.

Její současná trenérka by měla spolupracovat s koučem Arthurem Albierem, který je hlavním trenérem na univerzitě v Louisville. Seemanová byla v kontaktu s několika trenéry v USA, tento ji zaujal tím, že jí nesliboval nemožné.

"Líbilo se mi, že byl realistický a že se mi všechno snažil říct na rovinu," uvedla plavkyně, která je nyní na soustředění ve Španělsku.

Ráda by v USA zlepšila plaveckou výkonnost, ale od studia v zámoří si slibuje i další věci. "Je to nové prostředí, jedu tam úplně sama. Budu studovat a budu muset fungovat v angličtině a v podstatě sama. Myslím, že všechny tyhle věci mě posunou v životě, i kdyby mi to z pohledu plavání nic nedalo. Můžu se vrátit po roce s tím, že mi to tam nesedělo. Kdybych to nevyzkoušela, tak bych si to strašně vyčítala," dodala.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články