Gondorský semenáček klíčí

Máte rádi Tolkienovo dílo? Sníte o toulkách po zelených loukách a temných hvozdech Středozemě? Ideálně s písní na rtech? Nebo nosíte v hlavě dokonce krátký příběh, či snad obraz nebo nápad na dekoraci, upomínající tolkienovský svět? Tak přesně pro vás je tu soutěž O Gondorský semenáček.

Po uskutečněných třech ročnících vznikl i první sborník oceněných prací. Útlý sešit formátu A5 zaujme na první pohled svou neokázalostí a černou obálkou, na které vynikne bílý emblém soutěže. Zobrazuje semínko, z něhož vyrůstá mladý stromek, symbolizující ve zjednodušené grafice gondorský Nimloth. Uvnitř sborníku najdete jak verše, tak krátké povídky, ilustrace a fotografie artefaktů.

Právě bohatý doprovodný obrazový materiál zaujme na první pohled. Mně osobně oslovily ilustrace Lídy Holubové a Šárky Škorpíkové, které uspěly v soutěži opakovaně. Zajímavou techniku kresby předvedli i Lukáš Biernačik a Matěj Čadil a já věřím, že všichni jmenovaní se brzy prosadí jako ilustrátoři literární fantastiky a narazíme na ně na obálkách knih z dílny zvučných nakladatelství.

Oceněné artefakty ve mně, pravda, vyvolávaly trochu rozpaky, a nakolik jsou opravdu věrné danému fantazijnímu světu, to vyhodnotit nedokážu. Kdyby mi někdo tvrdil, že se jedná o díla středověkých umělců, kteří o žádném Tolkienovi nikdy slyšet nemohli, tak mu to klidně odkývám. Nicméně porotci měli předměty, přihlášené do soutěže, v rukou a vědí své.

A jak dopadla literární linie soutěže? Té se zřejmě nejvíce dotkla tematická vymezení každého ročníku, jimiž bylo „Na počátku“, „Osudová chyba“ a „Poslední naděje“. Také otevření poetické soutěžní kategorie přilákalo řadu veršotepců, opěvující známé motivy z Pána prstenů jako Eorlova jízda či Žalozpěv za Gandalfa. Vděčným námětem je i veselá příhoda, kterak Bilbo přelstil zlobry, až si na masité večeři nakonec nikdy nepochutnali.

Právě na tento oblíbený motiv pobaví svou básní Jožka Plch, stejně jako humornou povídkou i nedávno Mlokem oceněná Věra Mertlíková. Nepopiratelnou hloubkou pak čtenáře zasáhnou „Rozhovory s nádejou“ slovenské autorky Evy Zahradníkové, v nichž se formou deníkových zápisků obrací Elrond ke svému zesnulému otci Elendilovi a reflektuje postupně svůj vztah k dceři Arwen, její zaslíbení budoucímu králi Elessarovi, i vlastní příchod na Valinor.

Česko-slovenský rozměr soutěže je víc než vítaný, jako každý kulturní dotyk se sousedy působí osvěžujícím a obohacujícím způsobem. Je vidět, že láska k Tolkienovi dokáže spojit různé generace, národy, ba i kontinenty. Sborník může posloužit všem, kdo ještě váhají, zda svůj příspěvek do soutěže poslat, protože se obávají, že jejich dílo není dostatečně dobré, odvážné či nápadité. Nebo může prostě jen potěšit srdéčka všech milovníků a přenést je zase na chvíli do jejich oblíbených světů, jehož okraje se stále rozšiřují nevyčerpatelnou fantazií všech soutěžících.

Větší ambice si sborník rozhodně nedělá a odpovídá tomu i úroveň edičního zpracování a cena. Připomněl mi mimoděk úsporné časy fanzinů a regionálních literárních soutěží, které mnohdy končily po pár ročnících. Tak doufejme, že to není osud Gondorského semenáčku a že bude jenom sílit a růst, stejně jako se z roku na rok zvyšuje počet přihlášených prací. Budeme držet palce, aby z malého keříku jednou vyrostl velký strom, který se svou majestátností proslaví třeba až v Kraji.

 

Z pravidel soutěže: Přijímá se jen tvorba vycházející z knih pana J. R. R. Tolkiena. Tedy tvorba, odehrávající se v jeho světě, Ardě, a dodržující základní pravidla a reálie tohoto světa. Za kánon se považují Tolkienovy středozemské knihy – Hobit, Pán prstenů, Nedokončené příběhy, Silmarillion, History of Middleearth. Příspěvky budou hodnoceny ve třech soutěžních kategoriích:

Poezie – báseň, píseň

Próza – povídka

Výtvarno (ilustrace a artefakt) – kresba, malba, digitální kresba, fotka, jakékoliv trojrozměrné dílo (šperk, šaty apod.)

Uzávěrka soutěže je 22. září 2019, tak ji nezmeškejte!!! Bližší informace se dovíte zde: http://mittalmar.blog.cz/1902/o-gondorsky-semenacek-2019-propozice

 

 

Irith Zimostrázová, Jana Kopečková, Michael Bronec (eds.)– O Gondorský semenáček. Sborník nejlepších děl prvních třech ročníků soutěže

Vydaly: Straky na vrbě, 2019

Obálka: Polly Pantoflíčková

Počet stran: 96

Cena:  120 Kč

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď