Geopark Barrandien zve na výlety s průvodcem! Vyrazit můžete pěšky i na kole

11.09.2019 8:59

Geopark Barrandien láká na zářijové výlety s průvodcem. Zájemci se na ně mohou vydat na kole i pěšky. První porce výletů se chystá už na tento víkend!

Nový geopark Barrandien nabízí letos sérii výletů s průvodcem, které představí nejen lokality se zkamenělinami, ale také místa s ložisky kaolinu či dřívější těžbou nerostů.

Po krásách neživé i živé přírody v geologicky světoznámé lokalitě provázejí pěší i cykloprůvodci a také geologové. Tento víkend čekají na turisty hned dva výlety – v sobotu 14. září pěší z Jinců s geologem za trilobity, v neděli 15. září cyklistický z Plzně k sopce a do lomů západní části geoparku Barrandien. Když budou mít štěstí, přinesou si domů ze sobotní geovycházky kamenný suvenýr – trilobita.  Z nedělní vyjížďky na kole si mohou přivézt kámen z lomu, kde se těžil materiál na významné stavby Plzeňska či kousek lávového tufu. Třetí výlet proběhne poslední zářiovou sobotu do okolí brdského Křešína. Všechny tři výlety budou tentokrát zdarma.

Geopark Barrandien, o jehož vznik se zasadilo příbramské Ekologické centrum Orlov, se nyní uchází o titul národního geoparku. O jeho zařazení do sítě národních geoparků by se mělo rozhodovat na konci října. Seriál výletů s průvodci má široké veřejnosti ukázat jeho zajímavá místa. "Chceme představit zajímavosti celého území geoparku Barrandien. Tentokrát to budou oblasti s nalezišti zkamenělin trilobitů v jeho východní části a těžby kaolinu a vitriolové břidlice v jeho severozápadní části,“ říká projektový manažer Ekologického centra Orlov Luboš Gardoň.

Sobotní pěší výlet s kladívkem povede severovýchodní částí Geoparku Barrandien. "Začínáme geologickou vycházkou do okolí Jinců, které je známé nálezy zkamenělin trilobitů,“ uvádí Luboš Gardoň. Účastníci se mohou také těšit na návštěvu bývalé huti Barbora, která je běžně návštěvníkům uzavřena. Výlet zpestří hledání trilobitů. Geolog Josef Mucha vysvětlí, ve kterých horninách zkameněliny nalézt lze a jak to poznat. Účastníci by proto měli být vybaveni kladívkem (stačí obyčejné, pokud nemají geologické), rukavicí na druhou ruku a nejlépe starými novinami na případné nálezy. Osmikilometrová vycházka začíná a končí na nádraží v Jincích, a protože počet účastníků je omezen, měli by se zájemci předem registrovat telefonicky nebo na internetu.

Nedělní výlet na kole povede naopak západní částí geoparku Barrandien. Povede ho geografka Monika Čechurová, posluchačka kursu Geologie a paleontologie Josefa Muchy při plzeňské hvězdárně. Celodenní cykloprohlídka zavede účastníky k vyhaslé sopce, starým zatopeným kaolinovým lomům i pozůstatku po těžbě vitriolové břidlice. "Pojeďte si s námi sáhnout na horniny, které jsou staršího původu než dávno vyhynulí dinosauři. Víte, že blízko Plzně byla malá sopka? Díky ní se nám dodnes uchovaly kousky dřeva již vymizelého druhu stromů,“ zve zájemce na premiéru nové geologické cykloprohlídky Monika Čechurová. Na přibližně padesátikilometrové trase po severním Plzeňsku čeká na účastníky spoustou zajímavých zastávek s výkladem o jejich vzniku.

Třetí výlet 28. září z Křešína provede turisty terénem středních Brd. Průvodkyně Marcela Flídrová jim ukáže místo prvního dělostřeleckého výstřelu v Brdech i to, kde se hrabě z Vrbna vsadil, že na návsi své vesnice postřílí aspoň sto volně pobíhajících zajíců. "Projdeme se po částečně vystěhované vesnici a pod vrcholem, který je známý svými nálezy trilobitů,“ říká Marcela Flídrová. Výlet má 11 kilometrů a začíná a končí u rozcestníku v Křešíně.

Zájemcům se doporučuje na výlety registrovat předem. A to na telefonním čísle 725 443 243, a to od pondělí do neděle v době od 9 do 17 hodin, popřípadě na internetu na poznejbrdy.cz/vylety-s-pruvodcem . Všechny tři výlety budou tentokrát zdarma. Výlety po Barrandienu s průvodcem připravuje Ekologické centrum Orlov o.p.s. v Příbrami, ve spolupráci s regionálním informačním portálem pro cyklisty plzenskonakole.cz. O těchto, ale i o dalších akcích se zájemci mohou informovat na stránkách www.poznejbrdy.cz, průvodcované prohlídky na kole a na bajku pak zveřejňuje také www.plzenskonakole.cz. Informace najdete i na facebooku těchto portálů.

FOTO: ilustrační

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT
Auto CB ŠKODA Kamiq flexi_03_24