Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Minor: Zátopek, vánoční Nanuk i Sněhurka

    Pražské Divadlo Minor zahajuje sezonu, ve které chystá tři nové inscenace pro celou rodinu – o Emilu Zátopkovi, vánoční příběh Nanuk a hudební divadlo Sněhurka. A jak je již dlouholetou tradicí, nabízí divákům řadu dílen, outdoorových her a dalších mimodivadelních aktivit.

    Václav Jelínek rozdělal na jevišti ohýnek jako ilustraci Husova upálení Foto Petr Neubert

    První premiéra sezóny, která se uskuteční v neděli 6. října, bude věnována Emilu Zátopkovi. Životního osudu největšího českého atleta se chopil scenárista a režisér Jan Jirků, který divákům zprostředkovává historická témata prostřednictvím strhujícího příběhu hlavního hrdiny. Pro Minor takto vytvořil například inscenace Lipany či Hon na Jednorožce. Ve své novince se tak bude věnovat nejen Zátopkovu sportovnímu a osobnímu životu, ale i nelehkým obdobím 20. století. O hudební doprovod se postará živá minorská kapela s hudbou Jiřího Hradila, člena skupin Tata Bojs a Kafka Band. Významnou roli bude hrát i scénografie Jakuba Kopeckého, který pro představení navrhl netradiční loutky vytvořené pomocí 3D tisku ve spolupráci s firmou Prusa Research.

    Minorské představení Vánoce se těší popularitě již více než 15 let. V neděli 10. listopadu posílí „vánoční divadelní nabídku“ nová inscenace Nanuk režisérky Anny Klimešové. V příběhu z laponského kraje o eskymáckém lovci Panukovi a jeho věrném psu Nanukovi se na Malé scéně představí řada mladých tvůrců i herců – dramaturg Boris Jedinák, scénografové Klára Fleková a Mikoláš Zika, herci Eliáš Jeřábek, Štěpán Lustyk, Kateřina Císařová a Nataša Mikulová či herec a autor hudby Ivo Sedláček.

    První čtená zkouška. Foto archiv divadla

    Poslední inscenace sezony, jejíž premiéra se koná v neděli 17. května, navazuje na úspěšnou rockovou Perníkovou chaloupku. Pod vedením režiséra Jakuba Vašíčka a dramaturga Tomáše Jarkovského tak vznikne hudební inscenace Sněhurka, ve které se opět představí herečka, zpěvačka a šansoniérka Monika Načeva, herci Petr Stach, Ondřej Bauer, Pavol Smolárik či herečky Anna Bubníková a Markéta Ptáčníková. Chybět nebude ani živá minorská kapela ve složení Lubomír Nohavica, Jan Matásek, Tomáš Vychytil, Dalibor Mucha a Jan Hrovatitsch.

    • Autor:
    • Publikováno: 11. září 2019

    Komentáře k článku: Minor: Zátopek, vánoční Nanuk i Sněhurka

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,