reklama

Pražská Latin Art Gallery představuje Ženy světa – na výstavě Kateřiny Bohač

reklama


Venezuelská umělkyně a zároveň zakladatelka Latin Art Gallery, Kateřina Bohac, zde představuje své obrazy inspirované ženami celého světa. Jedná se o sérii několika prací, které nás inspirují silou a hodnotou pozemských zkušeností. Výstava Ženy světa je v Latin Art Gallery k vidění do 1. října. Galerie sídlí v Jungmannově ulici a je otevřená od pondělí do pátku od 15 do 18 hodin.

Jednou z žen, kterou se umělkyně inspirovala při tvorbě tohoto projektu, je nepochybně duchovní vůdkyně „Amma“ Sri Mata Amritanandamayi Devi z Indie. Její láska a soucit s lidmi vedla k vytvoření jedinečných děl, která pomáhají její komunitě. Svou humanitární práci Indka koná v rámci Nadace „Embracing the World“. Ammu ztělesnila Kateřina v obraze bohyně Kálí. 

Druhá žena z této série obrazů představuje indiánku Yanomami, pocházející z amazonské džungle. Žijí tam silné ženy, které udržují svůj kmen a starají se o Matku Zemi. Dokáží rozmlouvat s rostlinami i se zvířaty. Tato šamanská žena je ztělesněním samotné přírody, přichází přímo ze země rostlin. Je strážkyní Matky Země zvané „Pachamama“ a jejich lesů. 

Gejša je tradiční japonská umělkyně, určená už od svého narození pro krásu a radost. Gejšy jsou pečlivé ženy, které se starají o všechny detaily a schovávají pod svými silně nalíčenými tvářemi pravou podstatu svého bytí. Tyto výjimečné ženy jsou ztělesněním odkazu tradic svých předků. Jejich zdánlivá letargie je pouhým obrazem, který má oklamat pozorovatele. 

Další žena „La Catrina Mexicana“ je symbolem tradiční mexické kultury. (Během vlády Benita Juáreze karikaturista José Guadalupe Posada udělal kovovou rytinu kostry v ženských šatech nazvanou „La Calavera Garbancera“. Takto obvykle nazývali Catrinu prostí indiánští domorodci, prodávající na trhu cizrnovou kaši zvanou „garbanza“. Pro změnu Diego de Rivera na veliké nástěnné malbě „Sen o nedělním odpoledni“, ozdobil Catrinu pštrosím peřím.) „La Catrina“ je v Mexiku ztělesněním smrti, které je zde bráno jako prodloužení života. Katerina Bohac zpodobnila Catrinu s modrýma očima, jako když si Evropa oblékne mexický šat a je tedy symbolem globalizace i směsice kultur. Totiž, česká šéfkuchařka Kamu, která se při vaření inspiruje barvami, nedávno ve svém pořadu oblékla šat „La Catriny“ a malířka v ní našla inspiraci, jak zachytit ono propojení kultur. 

Na dalších originálních portrétech autorka zachytila ženu keltského původu, tzv. Europu, nebo Bohyni lásky „Oshún“. 

reklama

reklama

reklama

reklama

reklama