Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pekelný začátek dovolené! Dva Čechy v Tanzanii unesli a požadovali výkupné

Pekelný začátek dovolené! Dva Čechy v Tanzanii unesli a požadovali výkupné (ilustrační foto)
Pekelný začátek dovolené! Dva Čechy v Tanzanii unesli a požadovali výkupné (ilustrační foto)  (Autor: Reuters)
Autor: dce - 
11. září 2019
11:53

Chtěli strávit pár týdnů v ráji, místo toho si ale prožili peklo. Luboše s kamarádkou na začátku dovolené v Tanzanii unesli a okradli. Požadovali po nich i výkupné. Nakonec je bez zranění ale pořádně vyděšené propustili. Ukázalo se, že se v posledním roce něco podobného stalo již několikrát.

K incidentu došlo koncem srpna v Dar es Salaam v Tanzánii. "Dne 29. 8. jsme vyrazili s kamarádkou z Vídně na dovolenou do Afriky. Cesta byla v pohodě a další den jsme doletěli do Dar es Salaam. Šli jsme na autobus a měli se dostat do přístavu, abychom mohli na Zanzibar," popsal začátek dovolené serveru TN.cz pan Luboš.

Jenže plány jim zcela překazila parta zločinců, po cestě je unesli a okradli o všechny věci - vybrali jim peníze z kreditní karty a chtěli po nich i výkupné. "Měli jsme naštěstí režim letadlo a tak jim nešlo zavolat do ČR. Tvrdili jsme jim, že nemáme roaming. Když jsme už nic neměli a oni nemohli získat výkupné, tak nás naštěstí pustili," vysvětlil pan Luboš.

Dvojice poté kontaktovala velvyslanectví a od honorárního konzula se jim dostalo veškeré pomoci včetně ubytování. Čech popsal, že jim konzul také prozradil, že nejsou první s podobnou zkušeností. "Den před námi se to stejné stalo dvěma dívkám z ČR, před cca měsícem se stalo opět to stejné českému páru, ovšem i s výkupným a tři měsíce nazpět došlo také k výkupnému za český pár, ale nechtěl nám říct, jak to dopadlo, protože to nemělo šťastný konec," dodal.

Český pár se ovšem na internetu setkal pouze s pozitivními informacemi - o nebezpečí nikdo nemluvil. Ministerstvo zahraničních věcí proti kriminalitě vůči turistům ovšem varuje už od roku 2015.

"V srpnu se odehrály dva téměř identické případy, poslední podobný případ v Tanzanii se českým turistům stal letos v lednu. V ostatních zemích, které spadají do gesce zastupitelského úřadu v Nairobi (Keňa, Uganda, Rwanda, Burundi) nebyly za posledních 12 měsíců zaznamenány případy tohoto druhu, kdy by obětmi byli čeští občané," řekla Blesk.cz ředitelka tiskového odboru Ministerstva zahraničních věcí Zuzana Štíchová.

kralovna-vsech-mori ( 11. září 2019 12:45 )

Nevěřím jim. Si všechno vymysleli aby vyrazili z konzulátu prachy. Prvně všechno prodali a pak skučeli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání