Do školních budov se vracejí dílny. Manuální zručnost potřebují chirurgové, umělci i vědci

11. září 2019

Na pětatřiceti základních školách v celém Česku se v těchto dnech rozjíždí pilotní vyučování nového předmětu Technika. Žáci v něm nedostanou do ruky jen šroubováky nebo pilky, ale naučí se pracovat i s 3D technologiemi. 

„Řežeme papírové kytky na den otevřených dveří,“ popisuje mi Michal, co u ponku právě řeže. „Baví mě to řezání, je to sice náročné na ruce, ale dá se to,“ přidává se Adam odnaproti.

Nové zkušenosti už prý uplatnil i doma. Na žáky v učebně plné nářadí ale třeba i elektroniky, robotů, laserové techniky či 3D tiskárny dohlíží Dagmar Otradovcová. „Seznámí se s materiálem. Zjistí, že dřevo dělá nějaké třísky, vyzkouší si základní práci se dřevem i kovem,“ říká Otradovcová.

Na první hodinu Techniky v základní škole Svisle v Přerově dohlíží i Jiří Dostál z olomoucké pedagogické fakulty. Ten už několik let připravuje veškeré podklady pro ministerstvo školství týkající se nového předmětu. Paní učitelkou je nadšený. „Paní učitelka má vystudovanou vysokou dřevařskou školu a s postupem času přišla na to, že by ji bavilo učit, dokonce učit i na základní škole a jak vidíte, je excelentní,“ chválí Dostál.

Jiří Dostál dodává, že je na každé škole, jak si předmět Technika do výuky svých žáků začlení. Ředitel přerovské školy Svisle Miroslav Fryštacký novodobé dílny dal dětem už od první třídy. „Máme to zařazeno jako součást klasického předmětu Pracovní činnosti od prvního do devátého ročníku,“ říká Jiří Dostál a ohrazuje se, že předmět Technika není přípravkou pro nábor lidí do výroby. Manuální zručnost a technické myšlení totiž potřebují i špičkoví umělci, vědci nebo lékaři. „Existují aktivity, které jsou založeny na šikovných rukou. Ten student musí umět vzít do ruky nástroje, musí mít cit v ruce, musí mít rozvinutou jemnou motoriku,“ uzavírá Dostál.

Pilotní projekt ministerstva školství bude trvat tři roky.  Podle výsledků pak školy zavedou předmět Technika do svých vzdělávacích programů.

autor: bam
Spustit audio