Vyčerpání a křeče. Nadalovi jsem musel pomoct do kalhot, prozradil trenér

av av
11. 9. 2019 13:09
Rafael Nadal šel ve finále tenisového US Open až na pokraj svých sil. Španělský šampion ve výjimečné pětisetové bitvě s Daniilem Medveděvem urval devatenáctý grandslamový titul, po duelu měl ale problém s oblékáním.
Rafael Nadal po vítězném finále US Open.
Rafael Nadal po vítězném finále US Open. | Foto: Reuters

"V šatně jsem Rafovi musel pomoct do kalhot. Byl úplně vyčerpaný a trápily ho křeče," prozradil kouč světové sportovní ikony Carlos Moya.

Sám Nadal označil zápas za "nezapomenutelný a šílený". Když po čtyřech hodinách a padesáti minutách nelítostného boje proměnil mečbol, zůstal několik vteřin ležet na zádech.

O pár minut později se ještě před ceremoniálem rozplakal dojetím, když mu organizátoři amerického grandslamu na velkoplošné obrazovce promítali sestřih všech devatenácti triumfů na turnajích velké čtyřky.

Později se dostavila i obrovská únava, kvůli níž si Nadalův tým nemohl vychutnat řádné oslavy dalšího nevšedního úspěchu.

"Byly to neuvěřitelné momenty, z psychického i fyzického pohledu. Všichni jsme byli po zápase unavení k smrti, takže jsme téměř vůbec neslavili," uvedl Moya.

Ačkoli si Nadal v průběhu zápasu myslel, že jej má pod kontrolou, Medveděv ho vyvedl z omylu. "Bylo fantastické, jak to dokázal otočit," ocenil třiatřicetiletý Španěl o deset let mladšího soupeře. Zápas nakonec dovedl k vítězství v poslední možné chvíli, kdy už mu mnoho sil v zásobě nezbývalo.

"Nejsem si jistý, jestli jsem viděl Rafu někdy víc vyčerpaného, než v pátém setu tohohle finále," všiml si Mats Wilander, expert Eurosportu a bývalá světová jednička.

"Bylo to neuvěřitelné. Nadal chodil čím dál víc na síť, aby zkracoval výměny. Byl velmi unavený. I zásluhou vysoké vlhkosti," podotkl Švéd.

Z Nadala se hrnuly litry potu, ručníky mu nestačily a tak si znovu pomáhal z nejhoršího trubkou od klimatizace. "Strašně se mu ulevilo, když ten zápas přece jen dotáhl. Bylo to na něm jasně vidět," dodal Wilander.

Nadal po absolvování všech povinností šampiona odcestoval zpět domů na Mallorcu, kde si užívá zaslouženého odpočinku. Dalším jeho turnajem bude týmový Laver Cup. Třetí ročník oblíbeného klání mezi týmy Evropy a světa se uskuteční od 20. do 22. září ve švýcarské Ženevě.

Po něm fenomenální tenista sňatkem stvrdí čtrnáctiletý vztah s jednatřicetiletou Xiscou Perellóvou.

 

Právě se děje

Další zprávy