Hlavní obsah

Vojenská policistka se zabila při sportu, s chůvou pro tři děti pomohl fond

Právo, Oldřich Danda

Tři malé děti zůstaly po vojenské policistce, která měla loni smrtelnou nehodu při sportu. Její partner, bývalý voják, se ze dne na den musel vypořádat nejen se ztrátou manželky, ale i s výchovou tříletých dvojčat a čtyřletého chlapce. V těžké životní chvíli, kdy nevěděl kudy kam, zafungovala pomoc z armády.

Foto: Vojenský fond solidarity

Generálka Lenka Šmerdová přebírá symbolický šek

Článek

„Táta na ty tři malinké děti zůstal sám, jen se vzdálenou rodinou, a tak jsme si řekli, že by mu mohla pomoci profesionální chůva,“ řekla Právu generálka Lenka Šmerdová, která je předsedkyní Vojenského fondu solidarity. Nešťastnému otci z peněz fondu darovali 75 tisíc korun, což postačilo na služby chůvy během tří prvních měsíců.

Vojenský fond už funguje čtyři roky a pomáhá vojákům, kteří se nezaviněně dostali do svízelné životní situace nebo jejich rodiny postihla náhlá katastrofa. Loni tak fond pomohl devíti rodinám. Např. hypotéku a další životní náklady fond zaplatil dvěma rodinám, jejichž živitelé zemřeli mimo službu a neměli nárok na zákonnou finanční náhradu.

Už jsme i žádost o pomoc odmítli, protože za finančními problémy vojáka byl hazard

Při dopravní nehodě zemřel voják z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou a nechal po sobě družku a dvě malé děti. Výbor fondu, v kterém je 13 členů hlavně z armády, se rozhodl zaplatit pět splátek hypotéky ve výši 47,4 tisíce korun. Stejně fond pomohl i rodině rotmistra z pardubické posádky, otci tří dětí, který prošel dvěma zahraničními misemi a náhle zemřel po krátké nemoci. Na rodinné výdaje a hypotéku fond poslal jeho rodině 102 160 korun.

Pokud vojáci zemřou na misi nebo při cvičení, jejich rodinám armáda zaplatí náhradu zhruba ve výši jednoho milionu.

Účty za hazard neplatí

Podle generálky Šmerdové fond pomáhá vojákům v kritických okamžicích, do kterých se dostali. „Ale jen těm, kteří se do těžké situace nedostali vlastní vinou. Už jsme i žádost o pomoc odmítli, protože za finančními problémy vojáka byl hazard,“ poznamenala generálka.

Fond také každý rok posílá k Vánocům deset tisíc korun každému dítěti, jejichž otcové zemřeli při výkonu služby. „Loni to bylo 23 dětí, kterým jsme poslali peníze, aby jim maminky mohly přilepšit pod stromeček,“ řekla Šmerdová.

Loni fond nasbíral 13,7 milionu korun, ale to bylo díky mimořádné sbírce, kterou loni v létě odstartoval na pomoc třem rodinám vojáků, kteří tragicky zemřeli v Afghánistánu po útoku sebevražedného atentátníka. Těmto rodinám fond poslal přes 10 milionů korun. V předchozích letech se vybralo mezi dvěma až třemi miliony ročně.

„Vybrané peníze jdou výhradně na pomoc rodinám, náklady např. na propagaci fondu nám hradí různé firmy,“ podotkla generálka. Loni např. fond za pomoci firmy Opel vytiskl kalendář s fotkami, které nafotili na cvičeních, v misích nebo v kasárnách čeští vojáci.

Armádě s fungování fondu pomáhá Česká charita. Podobné fondy mají i policisté a hasiči.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám