Hlavní obsah

Za vyhrůžku bombou ve vlaku osm let vězení, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejvyšší soud odmítl dovolání muže, který podle pravomocného rozsudku vydíral soukromé železniční dopravce hrozbou bombového útoku na vlaky. Ondřej Kopetschke si za to má odpykat osm let ve vězení. Potvrdila to Petra Hovorková, mluvčí Městského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Plné odůvodnění zatím není dostupné. Kopetschke vydíral podnikatele Radima Jančuru, jeho společnost RegioJet i další dopravní firmu Leo Express. V roce 2016 Kopetschkeho zadrželi jako uprchlého v Hondurasu. Vinu popřel.

Kopetschke podle obžaloby poslal na facebookový profil Leo Expresu text – „Bomba ve vlaku. Do tří z vlaků RegioJet a Leo Express aktuálně se nacházející na území České republiky byl vnesen a aktivován nástražný výbušný systém. Toto není vtip, zařízení exploduje za 180 minut od odeslání této zprávy."

Požadoval 75 000 eur (asi dva miliony korun) vyplacených ve virtuální měně bitcoin. Podle obžaloby posílal také výhrůžné e-maily přímo Jančurovi. V nich požadoval vyplacení několika desítek tisíc eur.

Vina dalších lidí?

Policie kvůli tomu recidivistu Kopetschkeho začala v roce 2016 stíhat jako uprchlého. Dopadla ho v říjnu stejného roku v Hondurasu.

Obhajoba poukazovala na to, že se nepodařilo najít lidi, kteří se na trestné činnosti údajně podíleli, a není tak jasná míra Kopetschkeho zavinění. „Žádný spolupachatel nebyl znám, tyto osoby nebyly vyslechnuty, jak může soud určit míru zavinění mé osoby? Nelze mne z tohoto zločinu činit odpovědným, ti další lidé páchali tuto činnost i po mém zadržení a oni nebyli zadrženi," uvedl ve své závěrečné řeči u odvolacího soudu Kopetschke.

Krajský soud v Brně ale loni v listopadu rozsudek městského soudu potvrdil. Kopetschke byl odsouzen za pokus o vydírání, šíření poplašné zprávy a křivé obvinění.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám