Z Mariánského náměstí zmizí 21. září auta a už se tam nevrátí. Magistrát chystá kompletní proměnu

Z pražského Mariánského náměstí zmizí 21. září v rámci Evropského týdne mobility všechna zaparkovaná auta a už se tam nevrátí. Magistrát zároveň připraví koncepci kompletní proměny náměstí, která se má uskutečnit v následujících několika letech. Ve středu to řekl primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Na Mariánském náměstí sídlí kromě magistrátu i Národní a Městská knihovna.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí.

Budova pražského magistrátu na Mariánském náměstí. | Foto: Petr Vilgus | Zdroj: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0) | CC BY 3.0

Při Evropském týdnu mobility se Praha zaměří na bezpečnou chůzi a jízdu na kole. Cílem je motivovat Pražany méně jezdit auty a více využívat alternativní způsoby dopravy. Týden mobility se uskuteční od 16. do 22. září a program vyvrcholí 21. září akcí Den bez aut. Evropský týden mobility se koná od roku 2002 a Praha je od počátku jeho součástí.

Praha 1 chce omezit auta v centru, na Mariánské náměstí se řidiči možná už nedostanou

Číst článek

„Auta z Mariánského náměstí zmizí, kromě několika parkovacích míst pro rezidenty a pro Klementinum, a už se tam nevrátí. Bude tam dočasná instalace prvků, jako je zeleň v květináčích, umělecké dílo, židle a lavičky,“ řekl Hřib.

„Zařadíme se mezi města, která mají před radnicí veřejný prostor, a ne parkoviště. Zároveň začneme připravovat změny, které promění Mariánské náměstí na pěší prostor,“ dodal.

Po skončení Dne bez aut začnou úředníci připravovat projekt trvalé proměny. „Ze zmíněné dočasné instalace chceme dostat informace, jak lidé chtějí prostor používat, a ty budou zohledněny ve studii na trvalou úpravu prostoru,“ řekl Hřib.

Omezeno bude parkování i pro vozy magistrátu, které parkují v oddělené části před hlavním vchodem. Některé z nich budou podle Hřiba parkovat v podzemních garážích na náměstí Jana Palacha.

90 procent škodlivin je z aut

Letošní ročník Evropského týdne mobility nese heslo Projdi se s námi. „Chůze je často opomíjeným způsobem dopravy a ve městě, kde máme krátké vzdálenosti, je to snadný způsob. Navíc v dnešní době je dobrý každý pohyb,“ řekl Hřib.

V pražském ovzduší pochází 90 procent škodlivin z automobilové dopravy. „Loni zemřelo 561 lidí na důsledky špatného ovzduší, 17 jich zemřelo při dopravních nehodách. Každý Pražan stráví průměrně 20 minut v kolonách,“ řekl předseda magistrátního výboru pro dopravu Pavel Richter (TOP 09).

Součástí týdne bude mimo jiné cyklovýlet z Bohnic do Vysočan, výstava k uctění památky chodců, kteří loni v Praze zemřeli, nebo beseda o takzvané mikromobilitě, tedy využití alternativních způsobů dopravy na krátké vzdálenosti.

Nejvytíženější komunikace v Praze? Denně projede přes Barrandovský most téměř 150 tisíc aut

Číst článek

Uskuteční se kurz, jak se bezpečně pohybovat po městě, a další vzdělávací akce zejména pro děti. Diskutovat se bude také o rodičích, kteří vozí děti do školy auty. Spolek Automat pak uspořádá filmový festival.

Akce vyvrcholí 21. září dnem bez aut, kdy zmizí vozy nejen z Mariánského náměstí, ale rovněž z Žacléřské ulice v Praze 19, Dolnoměcholupské ulice a bez aut bude celá městská část Praha-Újezd.

Magistrát nyní chystá vytvoření takzvaného intermodálního plánovače tras. Lidem v aplikaci navrhne nejvýhodnější trasu, která zkombinuje několik druhů dopravy.

Předseda magistrátního výboru pro informační technologie Jaromír Beránek (Piráti) řekl, že město připravuje síť nabíjecích stanic pro elektromobily.

V roce 2017 byla Praha oceněna jako jedno z měst s nejlepším programem týdne mobility.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme