Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jack Ma odešel z čela e-impéria, které vybudoval

Jack Ma odešel z čela e-impéria, které vybudoval

11.09.2019 15:21
Autor: Redakce, Patria.cz

Zakladatel největšího čínského internetového obchodu Alibaba Jack Ma včera odešel z vedení firmy. Jeden z nejznámějších a nejbohatších čínských podnikatelů opustil post předsedy správní rady v den svých 55. narozenin. V čele firmy ho nahradil současný generální ředitel Daniel Čang. Ma nicméně zůstane jedním ze 36 členů skupiny Alibaba Partnership, která má právo jmenovat většinu členů správní rady podniku.

Současná tržní hodnota společnosti Alibaba se pohybuje kolem 460 miliard dolarů a je jednou z největších technologických firem na světě. Firma zaměstnává přes 100.000 lidí a rozšiřuje aktivity do nových oblasti, jakou jsou finanční služby či umělá inteligence.

Druhý nejbohatší Číňan

Letos na jaře vzbudil Ma rozruch svým výrokem, že aby mladý člověk uspěl, musí pracovat 12 hodin denně šest dní v týdnu. Vyvolal tak v Číně veřejnou debatu o vyváženosti osobního a pracovního života. Na kritické komentáře svého konceptu 996 (práce od devíti ráno do devíti do večera šest dní v týdnu) reagoval, že práce má být zábava a spadá do ní i čas na studium, na přemýšlení a ke sebezdokonalování.

Známý je i svým varováním, že technologický rozvoj by mohl vést k vypuknutí třetí světové války. Historie podle něj ukazuje, že technologické inovace jsou primárním faktorem, který stojí za globálními konflikty. Navzdory svému opakovanému varování před válkou vyjádřil také přesvědčení, že technologie mají potenciál konat dobro.

Ma se nedlouho po vstupu Alibaby na burzu stal podle časopisu Forbes nejbohatším Číňanem s majetkem ve výši 19,5 miliardy dolarů (424,6 miliardy Kč). Podle žebříčku miliardářů časopisu Forbes za rok 2018 je nyní sice "až" druhým nejbohatším obyvatelem Číny, majetek mu ale vzrostl na 37,2 miliardy dolarů. Ve světě mu patří 21. místo. Podle letošního žebříčku BrandZTop 100 je Alibaba nejhodnotnější čínskou značkou (a sedmou na světě), v žebříčku, který sestavuje reklamní agentura WPP a její firma pro průzkum trhu Kantar, je ohodnocena na 131,2 miliardy dolarů.

Jack Ma je je ženatý a má tři děti. Je členem čínské komunistické strany. Uvedl to loni v listopadu čínský vládní list Lidový deník. Jeho jméno figuruje na seznamu 100 lidí, kteří by podle listu mohli Číně pomoci řídit proces reformy a otevírání země.

Historie Alibaby

Duben 1999: Alibabu založilo 18 zakladatelů v čele s Jackem Ma. Pracovali z Jackova bytu v čínském městě Chang-čou, kde má Alibaba dodnes své sídlo. Její první webové stránky byly Alibaba.com, velkoobchodní tržiště v angličtině. Ve stejném roce Alibaba spustila i domácí velkoobchodní platformu.

Leden 2000: Alibaba získala od skupiny investorů SoftBank 20 milionů dolarů. „Vlastně jsme se nebavili o výnosech, dokonce jsme se ani nebavili o obchodním modelu,“ řekl Ma podle listu Wall Street Journal o generálním řediteli SoftBank Masajoši Sonovi. „Prostě jsem si jen povídali o sdílené vizi. Oba děláme rychlá rozhodnutí.“ Tato investice pomohla Alibabě růst.

Květen 2003: Zrodilo se Taobao, které Alibaba provozuje, jako čínskou online obchodní platformu, kde obchodníci třetích stran mohou umisťovat své produkty. Ve fiskálním roce Alibaby 2015 dosáhl hrubý objem obchodu Taobaa 1,59 bilionu jüanů. Ve fiskálním roce 2019 vzrostl ještě na 3,11 bilionu jüanů. Zisky z Taobaa jsou klíčovou částí jádrového byznysu Alibaby.

Prosinec 2004: Vznikl Alipay, jedna ze dvou velkých čínských platebních platforem a přímý konkurent WeChat Pay, které vlastní Tencent. Jde o systém založený na QR kódech, které se nachází na pokladních přepážkách. Zákazníci si tak mohou naskenovat kód a provést platbu a může se použít i v online obchodech. Nicméně Alipay se nakonec stalo kontroverzním tématem v historii Alibaby. Kvůli němu došlo k neshodám mezi zakladatelem Ma a klíčovými akcionáři Yahoo a SoftBank.

Srpen 2005: Yahoo nalilo do Alibaby 1 miliardu dolarů a získalo tak 40% podíl společnosti a stalo se tak největším akcionářem firmy. Součástí dohody bylo, že Alibaba převzala kontrolu na čínskou divizí Yahoo. „Spolu vytvoříme jednu z největších internetových firem v Číně a naše společná aktiva z nás udělají firmu, která má přední pozici ve všech klíčových sektorech a která pohání explozivní růst internetu v Číně, jako vyhledávání, obchod a komunikaci,“ uvedl v té době generální ředitel Yahoo Terry Semel.

Listopad 2007: Předtím, než Alibaba v roce 2014 vstoupila na americký trh, provedla úpis akcií na hongkongské burze v roce 2007. Skrze IPO získala 13,1 miliard hongkongských dolarů v hrubých ziscích. Během prvního dne vzrostly akcie Alibaby z upisovací ceny 13,50 HKD až na 39,50 HKD.

Duben 2008: Alibaba spustila Taobao Mall, kterou o několik let později divestovala a stala se z ní Tmall. Tmall se stal místem, kde si zahraniční značky mohou založit vlastní online obchod a prodávat přímo čínským zákazníkům. Na Tmallu jsou luxusní módní značky, výrobci elektroniky a dokonce i Starbucks.

Září 2009: Alibaba spustila svou divizi na cloudovou technologii v roce 2009 a nyní jde o jednu z největších v Číně. Cloud je tak druhým největším zdrojem příjmů a zároveň jeho nejrychleji rostoucím byznysem. Generální ředitel Alibaby Daniel Čang řekl loni pro CNBC, že cloud bude v budoucnosti „hlavním byznysem“ firmy. „Cloudová technologie je naší dlouhodobou strategií. Silně věříme, že každý podnik bude v budoucnosti poháněn cloudem,“ uvedl.

Listopad 2009: Singles Day, nebo také Double 11, je největší čínskou prodejní událostí roku. Přišel s ní současný generální ředitel Alibaby Čang. Obchodníci nabízí v ten den obrovské slevy. Během svého prvního Singles Day prodala Alibaba na svých platformách zboží v hodnotě přes 7,8 milionu dolarů, v roce 2018 to bylo až 30,8 miliard dolarů v někdejším měnovém kurzu. „Nikdy jsem nečekal, že bychom mohli z tohoto dne udělat komerční den… pro celou společnost,“ řekl loni Zhang v interview pro CNBC.

Květen 2011: Alibaba prodala Alipay skupině vedené Jackem Ma. V té době firma tvrdila, že je to kvůli novým pravidlům čínské centrální banky. Regulace pro online platby třetí strany vyžadovaly specifické licence. Ale Yahoo, největší akcionář Alibaby v té době, řekl, že prodej Alipay se uskutečnil bez jeho vědomí, což čínský obchodník popírá. Yahoo, SoftBank a Alibaba nakonec došly téhož roku ke shodě: Pokud Alipay vstoupí na burzu, zaplatí Alibaba 2 až 6 miliard dolarů, a navíc bude Alipay platit licenční poplatky a dále poskytovat služby pro Taobao.

Červen 2012: Pouhých pět let po svém debutu na hongkongské burze se Alibaba z této burzy stáhla. Za skoupení 27% podílu Alibaba.com drženého v rukou veřejnosti zaplatila 2,45 miliard dolarů, to se rovná 13,50 hongkongským dolarům za akcii, což je stejná cena jako při IPO v roce 2007. „Tím, že bude Alibaba.com soukromá, bude naše společnost moci dělat dlouhodobá rozhodnutí, která jsou v nejlepším zájmu našich zákazníků a osvobozená od tlaku, který přichází, když je firma obchodovaná veřejně,“ komentoval tehdy Ma.

Září 2014: Alibaba vstoupila na newyorskou burzu a její IPO tak bylo největší v historii. Tento gigant vybral při úpisu asi 25 miliard dolarů a nyní je jednou z největších asijských technologických firem podle tržní valuace. Akcie Alibaby vzrostly z její upisovací ceny 68 USD/akcii o 150 %.

Říjen 2014: Po kontroverzní divestici Alipay se vytvořil Ant Financial, který zahrnoval nejen platební systém, ale i další finanční služby. A zároveň vznik této dceřiné společnosti signalizoval záměr Alibaby pustit se do finančních technologií, neboli fintechu. Nyní je Ant Financial největší fintech firmou s valuací okolo 150 miliard dolarů.

Srpen 2015: Alibaba investovala asi 28,3 mld. jüanů (asi 4,56 miliard dolarů) do kamenných obchodů s elektronikou Suning. A to poté, co rok předtím investoval do obchodního řetězce Intime. Alibaba tak naznačila svou strategii „nového maloobchodu“, kde chce skombinovat svou online divizi s kamennými obchody. Cílem je sloučit platby, e-shopy, dovážku jídel a další části svého podnikání pod jeden velký ekosystém. A v této strategii pokračuje dodnes.

Duben 2016: Od svého založení před 20 lety se Alibaba zaměřovala hlavně na domácí trh, kdy pomáhala zahraničním i místním značkám v prodeji čínským zákazníkům. Ale v dubnu 2016 firma převzala kontrolní podíl v singapurském online prodejci Lazada, který obsluhuje několik trhů v jihovýchodní Asii. Šlo tedy o první hlavní mezinárodní krok na poli e-commerce.

Únor 2018: Alibaba koupila 33% podíl v Ant Financial. Objevovaly se i zprávy, že se Ant Financial připravuje na vstup na burzu, ale k žádným oficiálním oznámením nedošlo.

Září 2019: Loni v září Jack Ma oznámil, že k 10. září 2019 odstoupí z pozice předsedy vedení a jeho místo zaujme současný generální ředitel Zhang. Ma zamýšlí zůstat ve vedení Alibaby do valné hromady roku 2020.

Zdroj: ČTK, CNBC

 
 

Čtěte více:

Alibaba (+3,5 %) vzdoruje čínskému zpomalování, tržby překonaly odhady
15.08.2019 14:48
Největší čínský internetový prodejce Alibaba Group Holding v prvním fi...
Reuters: Alibaba odkládá kvůli nepokojům vstup na burzu v Hongkongu
21.08.2019 9:09
Největší čínský internetový obchod Alibaba Group Holding se rozhodl od...
Počítače nás v mnohém překonají, varuje Elon Musk
29.08.2019 13:16
Počítače jsou ve stále více oblastech chytřejší než lidé a tento trend...
Alibaba kupuje za dvě miliardy dolarů prodejce luxusního zboží Kaola
06.09.2019 10:19
Čínský internetový prodejce Alibaba Group se dohodl s čínskou herní sp...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data