Tvrz Plešiště nebyla nikdy v písemných pramenech zmiňována

Tvrz Plešiště v okrese Příbram stojí v usedlosti na jihovýchodním okraji vsi, asi 10 km jihozápadně od Sedlčan. O vsi pochází pochází první písemná zmínka z roku 1336, kdy ji Jordan z  Jickovic prodal klášteru v Milevsku. Klášter ji držel do husitské revoluce, pak se stala majetkem táborské městské obce.

Tvrz Plešiště

Po konfiskaci v roce 1547 byla nevelká ves dokonce rozdělena, počátkem 17. století patřila Zikmundovi Hložkovi ze Žampachu a po konfiskaci v roce 1623 se stala součástí lobkovického panství Vysoký Chlumec. Tvrz není v písemných pramenech zmiňována.

Půdorys obytné věže

Obytná věž čtvercového půdorysu, dochovaná ve značně snížené podobě, stála původně samostatně a byla obklopena příkopem. Dobu jejího vzniku neznáme, ale pečlivě provedené lomové zdivo s mohutnými tesanými kvádry v nároží dokládá, že stavba vznikla ve 14., nejpozději v 15. století. Původní vstup do věže byl v prvním patře.

Portál vstupu do prvního patra

Měla původně ploché stropy, klenba v přízemí je dodatečná. V 16.století byla část příkopu zasypána a k věži bylo připojeno obytné stavení s valenými klenbami v suterénu i v přízemí. V barokní době byla věž snížena a upravena na sýpku, přízemí sloužilo zřejmě jako konírna.

Podle : Kol., Encyklopedie českých tvrzí K-R, II.díl

(lh,turistickelisty.cz,foto archiv)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...