InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Listování: Než natáhnu brka

    Úterý 16.4 17:00 - Městská knihovna v Milevsku

  • Toulky za poznáním - Z hlubin oceánu na Azorské ostrovy

    Úterý 16.4 18:00 - Dům kultury Milevsko

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Radní Tábora rozpustili bytovou komisi. Nově se budou byty pronajímat na pět let

Michaela Petrová má v tomto období na starosti majetek města a tedy i změny v bytové politice.  , Autor: L. Kolářová

Michaela Petrová má v tomto období na starosti majetek města a tedy i změny v bytové politice.     Autor: L. Kolářová

AKTUALIZOVÁNO - 11.9.2019 23:05

TÁBOR - Radní města Tábora rozhodli, že nové nájemní smlouvy na městské byty se budou uzavírat pouze na dobu 5 let s možností prodloužení. Důvody objasnila místostarostka Michaela Petrová. „Nájemníci nebudou po pěti letech vyhoštěni. Pokud nebudou dlužníky a budou dodržovat zásady nájemního bydlení, smlouva se jim prodluží o dalších pět let s možností úpravy nájemného podle situace na trhu s byty," uvedla místostarostka. Ve městě mají stovky nájemníků smlouvy na dobu neurčitou. Výše nájemného u těchto smluv neodpovídá současné ekonomické situaci. Tyto nájmy může radnice zvyšovat pouze o inflaci. „Uzavírat nájemní smlouvy na pět let je posun. Domnívám se, že mít nájem městského bytu je určité privilegium. Není to byt spravovaný v komerčním režimu, není za komerční nájemné. O byty se stará veřejná organizace, nikoliv soukromý vlastník. Přesto si někteří nájemníci, malá část z nich, tohoto privilegia neváží," míní Petrová.

 

Radní nově schválili možnost přidělení sociálního bytu. „Definovali jsme skupinu žadatelů zejména s aktuální tíživou životní situací, podmínkou trvalého bydliště či zaměstnáním v Táboře a hranicí příjmu ve výši trojnásobku životního minima," sdělila místostarostka. Ta uvedla příklad: do tíživé situace se dostane samoživitelka, které nezbylo nic jiného než jít do domova pro matky s dětmi, nebo nečekaná životní situace, která způsobí náhlou ztrátu bydlení apod. Teď v takovém případě město nabídne sociální byt, který není dán lokalitou, ani technickým stavem, ale potřebností pro člověka. „Moderní společnost se vyznačuje tím, že se umí postarat o potřebné. Chceme takovým lidem pomoci, ale zároveň máme nastavené mechanismy, aby nedocházelo ke zneužití naší pomoci," říká místostarostka.

O přidělení bytu rozhodne na základě doporučení odboru sociálních věcí a sociální komise rada města.
U sociálních bytů bude nájemní smlouva sjednána na dobu určitou 6 měsíců s možností prodloužení nejdříve na 6 měsíců a následně opakovaně na jeden rok. Podmínkou prodloužení nájemní smlouvy bude aktivní spolupráce žadatele s odborem sociálních věcí nebo s poskytovatelem sociálních služeb, kdy při každém prodloužení nájemní smlouvy nájemce doloží potvrzení o probíhající spolupráci.

Rada rozpustila bytovou komisi a obnoví ji štíhlejší

Drtivou část návrhů na pronájem bytů bude i nadále radním předkládat bytová komise, která byla až dosud třináctičlenná. Rada rozhodla, že počet členů sníží, aby práce komise byla efektivnější a operativnější. Nová komise zeštíhlí na 9 členů. Každý ze zastupitelských klubů, kterých je osm, nominuje do 23. září nového člena. Hnutí JiNAK! bude mít dva komisaře, a to z důvodu, že je potřeba, aby počet komisařů byl lichý. O předsedovi rada teprve rozhodne.

Při přidělování bytů začnou platit dva nové principy.
1. V případě, že u jednoho bytu sejde sto a více žádostí, což bude znamenat, že se jedná o velmi lukrativní byt, nebo takto rozhodne rada města, přihlédne bytová komise zejména k výši nabízeného nájemného. „Důležité je slovíčko zejména, výše nájemného nebude úplně jediným kritériem," zdůraznila místostarostka. V ostatních případech se bude postupovat jako doposud, to znamená, že kromě výše nabízenému nájmu se bude přihlížet k dalším okolnostem žadatele, pro které o byt žádá.
2. O každém žadateli bude hlasovat bytová komise. Při nedosažení většiny se žádost dostane k rozhodnutí na radu města.

Město Tábor je vlastníkem 3063 bytů ve správě společnosti Bytes. Ročně pronajímá po rozhodnutí bytové komise cca 100 až 150 bytů (r. 2018 - 105 bytů, r. 2017 - 140 bytů, r. 2016 - 182 bytů). Po rozhodnutí rady města jsou uzavírány další smlouvy (cca 50 ročně): přechody nájmů, náhradní byty a obnovené nájemní smlouvy.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace