Autokaleidoskop

Denně aktualizovaný magazín ze světa automobilů, veteránů, automobilového sportu a cestování

Hyundai i30 N Project C - speciální úpravy pro originální ikonu

Hyundai Motor představuje ve Frankfurtu nad Mohanem limitovanou edici i30 N Project C, lehčí, nižší a extrémnější verzi modelu i30 N. Project C je nejnovější interpretací historicky prvního vysokovýkonného modelu značky a zákazníkům nabídne ještě intenzivnější zážitky z řízení modelu i30 N díky nižší hmotnosti.

Model i30 N, inspirovaný motoristickým sportem, je prvním vysokovýkonným vozem společnosti Hyundai Motor s logem N, který po svém debutu 2017 vyvolal velké pozdvižení a získal bezpočet prestižních ocenění. Model, vyvinutý na základě pětidveřového i30, poskytuje maximální potěšení z jízdy v každodenním provozu na silnicích i na závodních okruzích

Jedinečná výbava zahrnuje zřetelně viditelné karosářské díly z kompozitu vyztuženého uhlíkovými vlákny, opatřené čirým lakem, jenž dává na odiv strukturu uhlíkových vláken. Přední spoiler, zadní difuzor, kapota a boční prahy s logem N jsou vyrobeny z uhlíkových kompozitů. Speciální edice je díky tomu nejen lehčí, ale má také nižší světlou výšku, která dodává vozu větší stabilitu. Navzdory větší čelní ploše a nižší světlé výšce zůstává u verze Project C součinitel aerodynamického odporu vzduchu 0,32 stejný jako u výchozího modelu i30 N. Originální aerodynamické prvky v horní a spodní části karoserie přispívají k ještě rychlejší, ale zároveň i stabilnější a uspokojivější jízdě zatáčkami.

Písmeno „C“ značí zkušební okruh „Area C“ pro vysokovýkonné vozy ve výzkumném a vývojovém centru Hyundai Namyang, který je rodištěm N

K zásadnímu snížení neodpružených hmot významně přispívají kovaná závodní kola OZ. Jen samotná impozantní 19“ kola umožnila snížit hmotnost o 22 kg.

K dalšímu odlehčení přispělo použití uhlíkových kompozitů u kapoty (-7,2 kg), obou bočních prahů (-499 gr na každé straně), předního spoileru (+240 gr pro významnou aerodynamickou funkci a skvělý vzhled), nově navrženého integrovaného zadního difuzoru (-386 gr) a lehčích, manuálně nastavitelných závodních anatomických sedadel Sabelt® vpředu s výztuhami z uhlíkových kompozitů (-7,5 kg u každého sedadla). Sedadla Sabelt také poskytují řidiči a spolujezdci vpředu dokonalou oporu v příčném směru i v ramenní oblasti. Vylepšená poloha sezení podporuje sportovní styl jízdy.

Nejvyšší výkon zůstává 202 kW (275 k) a maximum točivého momentu při krátkodobém zvýšení plnicího tlaku je 378 Nm při 1750 až 4200 min-1 stejně jako u modelu i30 N s paketem Performance. Snížená hmotnost a rychlejší reakce speciální edice i30 N Project C poskytují ovšem řidiči znatelně lepší zpětnou vazbu.

Optimalizovaná dynamika


Hyundai i30 N Project C má o 6 mm nižší světlou výšku a o 8,8 mm níže těžiště díky novému nastavení tlumičů, známých z modelu i30 N, a novým, kratším vinutým pružinám s vyšší tuhostí. Závěsy zadních kol společně s náboji kol jsou překvapivě o 4,66 kg lehčí, protože jsou z hliníku místo oceli. Project C je také vybaven zadní výztuhou v zavazadlovém prostoru, která zvyšuje celkovou stabilitu ve vyšších rychlostech a zejména při prudkých dynamických změnách během agresivního průjezdu zatáčkami.

Všechny jízdní režimy byly specificky nastaveny a oba poskytují řidiči intenzivnější a bezprostřednější zpětnou vazbu pro ještě větší potěšení z jízdy. Extrémně dynamický režim N je v tomto případě přizpůsoben mimořádným požadavkům velmi zkušených řidičů na agilitu a předvídatelnost při jízdě na závodním okruhu s kvalitním povrchem.

Interiér zaujme doplňky z materiálu Alcantara®, zejména na volantu, páce parkovací brzdy a řadicí páce. Stejně jako mnoho dalších změn v interiéru kombinuje hlavice řadicí páky z broušeného hliníku ve tvaru dna pístu funkčnost s designem a ideálně padne do ruky při řazení s krátkými dráhami pohybu. Nejen brzdové třmeny, ale i všechny bezpečnostní pásy a další detaily speciální edice Project C září odstínem Deep Orange.

Vnějšímu designu dominuje matný odstín tmavě šedé. Všechny díly z uhlíkového kompozitu dávají na odiv strukturu uhlíkových vláken, překrytou lesklým čirým lakem.

Hyundai posouvá se speciální edicí Project C limity modelu i30 N ještě výše. Řidičům tak poskytne zcela nové zážitky a maximální uspokojení z mimořádně dynamické jízdy s pohotovými reakcemi.

Výroba nového modelu bude přísně omezena na 600 vozů. První vozy budou předány zákazníkům na vybraných evropských trzích v závěru letošního roku.


Hyundai 13.9.2019

Líbil se vám článek? Zalinkujte jej!
Tisknout


Adus s.r.o.

RSS feed
Mapa webu
Validátor
© 2024 Autokaleidoskop.cz Všechna práva vyhrazena.
Partneři: Auto ESA - váš spolehlivý autobazar