.

. Zdroj: iStock.com

5 způsobů, jak odhalit svůj talent. V čem jste dobrá?

Každý člověk se rodí s nějakým talentem a na nás je, jestli ho rozpoznáme a co s ním uděláme. Že o žádném svém talentu nevíte? Máte ho, nebojte, jen jste ho ještě neobjevila. Jde se hledat. Kolikrát jej máte přímo před očima.

Většina lidí si spojuje talent s oblastí sportu, hudby či výtvarného umění, a když ani v jedné oblasti nevynikají, myslí si, že žádný nemají. V tom se ale mýlí. „Existuje totiž spoustu jiných talentů, o kterých nemáte nejspíš ani ponětí. Mohou to být skvělé komunikační schopnosti, spolehlivost, empatie, schopnost vést skupinu lidí, dokázat lidem zvednout náladu, umět je motivovat atd. Je jich hodně a pokud o nich víme a rozvíjíme je, ovlivňují náš život v pozitivním směru,“ připomíná různorodost talentů globální stratég, kouč a autor knihy Pozitivní leader Jan Mühlfeit a doplňuje: „Pokud víte o svém talentu a silných stránkách, najdete činnosti, které vám půjdou poměrně snadno, budou vás bavit a dodají vám energii. A když zapracujete na jejich rozvíjení, půjde to rychleji než zlepšování slabin. Dostanete nové nápady a chuť zdolávat nové výzvy.“

Pokud o svém talentu víte, našla jste úžasný nástroj, který vám může pomoci v každém aspektu vašeho života. A pokud ne, vrhněte se na odhalování hned. Možná konečně pochopíte, proč vás vaše práce nebaví či proč nejste schopna posunout se výš. Zde máte pět způsobů, jak na to.

Poslouchejte ostatní

Napište si, v čem si myslíte, že jste dobrá, co vám jde. Do druhého sloupce napište odpovědi deseti lidí, jichž se zeptáte, v čem si myslí, že jste dobrá. Pak sloupečky porovnejte. Lidé kolem vás vám kolikrát říkají, co vám jde, ale vy máte tendenci neposlouchat. Proto možná objevíte věci, které jste si o sobě nemyslela či jim nepřikládala takovou váhu. Na ty nové, odhalené se zaměřte. Kamarádka vás opěvuje, jak dokonale umíte zorganizovat jakoukoliv oslavu, výlet či akci? Je to pravda? Baví vás to? Jestliže ano, svůj organizační talent začněte rozvíjet.

Zjistěte, co je snadné

Existují věci, které považujete za opravdu snadné nebo zřejmé, zatímco pro jiné je to utrpení? Klíčovou otázkou dle Jana Mühlfeita je touha: „Ke kterým činnostem vás to přirozeně táhne? Klíčovými ukazateli touhy po něčem jsou chuť, zájem, hlad po tom, co děláte.“ Existují-li tedy činnosti, které děláte sama od sebe, toužíte po nich, jdou vám rychle, nikdo vás do nich nemusí nutit, odhalujete své talenty. „U dítěte takové činnosti vidíte tak, že mu nikdo nemusí říkat „Běž to udělat“, „Musíš se v tom zlepšovat.“ Dítě zkrátka jde a zabývá se tím, aniž by mu to někdo říkal nebo ho postrkoval,“ poukazuje na odhalování talentů už v dětském věku Kateřina Novotná, spoluautorka projektu Odemykání dětského potenciálu. Existují nějaké činnosti, které vás přitahují, nebo témata v časopisech, která vás zajímají a vy se jich nemůžete nabažit? Pokud vás to přitahuje, je to přirozený talent.

Nedokážete být zticha

Existuje konkrétní téma, o kterém rádi mluvíte, často až do té míry, že z toho jde vašemu okolí hlava kolem? Zvažte téma, možná to může být jeden z vašich skrytých talentů nebo je s ním spojen.

Zvládáte je rychle

Co se zvládáte rychle naučit, rychleji než ostatní? Kolikrát vám stačí jen jedno přečtení, jedna ukázka činnosti a vy si danou věc zapamatujete či ji s profesionálním grifem zopakujete. Krásně to můžete vidět ve sportu. Lektorka zumby, pilatesu, tance vám ukáže nové prvky a vy se je naučíte po jednom vyzkoušení, zatímco ostatní se při jejich tréninku trápí. V hlavě vám proběhne něco jako „Páni, tohle je jednoduchý“ a váš talent může být na světě. S tím souvisí i intuice. Možná vám danou činnost nemusí ani nikdo ukazovat, vy ji děláte a umíte sama od sebe. Samotnou vás napadne kreativní a rychlé řešení v novém projektu a ihned dokážete propojit pět lidí, aby se daná věc vyřešila. A talenty jsou na světě.

Prožíváte uspokojení z výsledku

U které činnosti jste si uvědomila, že se vám daří? Poté, co jste ji dokončila, měla jste pocit, že to šlo dobře a dopadlo to skvěle? Pracujete-li s vaším talentem, cítíte sama od sebe, že to děláte dobře, a po vykonané práci cítíte uspokojení a už se těšíte na to, až si to zopakujete. Sama činnost vám dodává energii a nabíjí vás.

Pokud jste si do vašeho seznamu talentů napsala činnosti, které splňují body výše, už o nich víte. Možná jste objevila další, které jste přehlížela. V obou případech se těmto věcem věnujte, rozvíjejte je a investujte do nich peníze i energii.