Ivo Pospíšil
12. září 2019 • 07:58

Příští soupeř: odpočatí a známí Poláci. Nemáme moc času, zlobí se trenér

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO Z ŠANGHAJE | Jsou podobným překvapením mistrovství světa jako Češi. Jen s tím rozdílem, že svěřenci Ronena Ginzburga na své cestě odvalili silné Turky, Brazilce a Řeky. Čo ale bolo, to bolo. Terazky se proti Polsku nepočítají ani dvě výhry v přípravě, a až dnes se určí, kdo si bude moci zahrát o 5. místo mezi elitou. „Bude to těžké. Zvlášť, když měli den odpočinku navíc,“ řekl Vojtěch Hruban. A kouč se na program zlobí.



Zatímco čeští basketbalisté se včera do půl jedenácté potili na palubovce v bitvě s Australany a dorazili zpět na hotel v Šanghaji až kolem půlnoci, Poláci už dávno byli v módu spokojeného relaxu a možná i řada z nich spala a čerpala energii.

„Popravdě, nerozumím tomu programu, jaký FIBA udělala. Poláci měli den volna, zatímco my musíme hrát hned druhý den po zápase. Nemáme moc času na přípravu ani na regeneraci,“ stěžoval si trenér Ronen Ginzburg směrem k aktuálnímu drsnému a ne tak úplně spravedlivému programu.

Nic s tím ale neudělá. A tak dnes, od 21 hodin čínského času (15 hodin českého) musí s hráči opět do haly na další důležitý souboj mistrovství světa. O to, kdo si pak v sobotu zahraje v Pekingu o konečné páté místo. O místo, které by bylo největším úspěchem v absolutní historii českého nebo československého basketbalu.

„Každý očekává, že vyhrajeme, ale lehký zápas to nebude. Už jen proto, že Poláci měli o den víc času na odpočinek. Hráli jsme spolu dvakrát v přípravě. Sice jsme vždy vyhráli, ale příprava je příprava. Mistrovství světa je úplně něco jiného. Oni se taky asi nedostali do čtvrtfinále náhodou. Hrají také dobrý basketbal. Pro nás bude nejdůležitější rychle zregenerovat,“ tušil Martin Peterka.

S Poláky se už utkali dvakrát v přípravě. A dvakrát vítězně. Nejprve je na Královce zdolali 81:76 a následně i na turnaji v Hamburku 96:86. I jejich průřez turnajem je jinačí.

Tam, kde se Češi utkali s USA, Turky, Brazilci, Řeky a Australany, tam Poláci využili relativně papírově slabší základní skupiny s Pobřežím Slonoviny, Čínou a Venezuelou, přičemž jim pak k postupu do top 8 stačilo porazit v další skupině Rusy. Proti Španělsku pak ve čtvrtfinále padli 78:90.

Energie z jednoho dne odpočinku navíc však přece jen může být znát a cítit.

„S Poláky jsme hráli přes léto pár přáteláků a hrajeme s nimi každý rok. Známe vesměs všechny hráče, jejich styl, takže tohle nebude problém, víme, do čeho jdeme. Nicméně to, že to budou dva zápasy ve dvou dnech, bude určitě fyzicky určitě hodně náročné, obzvlášť po tom utkání s Austrálií. Ti chodili hodně do těla a vzalo to hodně sil. Na druhou stranu je to prostě taková situace a my se s tím musíme vyrovnat,“ řekl Vojtěch Hruban.

Hlavní oporou polského celku je především Mateusz Ponitka, který vládne jak ve statistikách bodů (13,2), tak doskoků (7,2) a v asistencích ho zase doplňuje naturalizovaný Američan A. J. Slaughter (3,8). „Jak ale znám naše hráče, jsou to rváči a pokusí se najít sílu, aby hráli co nejlépe,“ prohlásil nicméně Ginzburg.

Podaří se tak Polsko zdolat i do třetice? O motivaci je jasně postaráno – cesta k domácímu historickému maximu vede jen přes ně.

Vstoupit do diskuse
0
Skupina K
Články odjinud


Články odjinud