Hlavní obsah

Kuřáci mění zvyky, velkovýrobce cigaret propouští

Britský tabákový koncern British American Tobacco (BAT) propustí po celém světě zhruba 2300 zaměstnanců. Oznámila to ve čtvrtek firma, která vyrábí například cigarety Lucky Strike nebo Pall Mall. Reorganizace reaguje na změnu chování zákazníků a rozmach elektronických cigaret.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Výroba cigaret v továrně British American Tobacco v Německu

Článek

BAT po celém světě zaměstnává kolem 55 000 lidí, propouštění nyní zasáhne zhruba čtyři procenta zaměstnanců, ve větší míře by se mělo týkat manažerů. Koncern působí od roku 1994 rovněž v Česku, kde podle svých internetových stránek zaměstnává přes 350 lidí. Nemá tu ale výrobní aktivity.

BAT je podle tržeb druhou největší tabákovou společností na světě. Plánované propouštění je součástí reorganizace, kterou podnik reaguje na měnící se chování spotřebitelů a na rozmach elektronických cigaret. Ty sama také vyrábí a do budoucna se chce více zaměřit právě na alternativní, nové produkty.

Současně chce být firma efektivnější a štíhlejší. Hodlá zjednodušit strukturu vedení, což by mělo dopadnout na více než 20 procent manažerských pozic, uvedla podle BBC společnost v prohlášení.

Výkonný ředitel společnosti Jack Bowles, který je ve funkci pět měsíců, uvedl, že reorganizace sice „zahrnuje rozhodnutí, která budou pro jejich lidi těžká, ale celkově je to správná věc pro jejich podnikání”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám