Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Deakins a ztráta středněrozpočtových filmů

Deakins a ztráta středněrozpočtových filmů

12.09.2019 Autor dO_od

Pokud sledujete filmové odvětví, chodíte do kina a k mé radosti čtete zdejší novinky, pravděpodobně vám neuniklo, že středněrozpočtové filmy a dramata pro dospělé v posledních letech prakticky zcela vymizely z kin. Důvod je prostý. Velká studia jako Disney spoléhají už čistě na blockbusterovou tvorbu, zatímco ta nezávislá studia jako Blumhouse nebo A24 pro změnu vsází na nezávislé, nízkorozpočtové filmy, které mají potenciál překvapit v box office. A přesně to je důvod, proč si nyní uznávaní kameramani jako Roger Deakins (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Tahle země není pro starý) nebo Rachel Morrison (Mudbound, Black Panther) v rozhovoru se serverem IndieWire postěžovali, že mají problém najít práci, která by je vzrušovala.

 

„V tuhle chvíli je to volba mezi obřími filmy se všemi hračkami, které bychom si mohli přát, které jsou ale naprosto bezvýznamné, a malými snímky se skvělými záměry, na které ale není buď dost času, nebo peněz, aby mohly být skvělé. Je to těžká pozice,“ komentuje současný stav Morrison.

 

Ztrátu středněrozpočtových filmů pociťuje i jeden z nejvyhledávanějších mistrů ve svém oboru, oscarový Roger Deakins. Ten má za sebou čerstvě drama Stehlík, které právě patří k těm světlým výjimkám, což známý kameraman nezapomněl zmínit. „Jsem nesmírně vděčný za každý takový film. V dnešní době jsou takové filmy vzácnost. Středněrozpočtových filmů je čím dál tím méně, naštěstí jsou tu ještě nízkorozpočtové, které lidem díkybohu dovolí experimentovat, pak jsou zde ještě blockbustery, velké akční snímky a komiksové filmy, ale projektů jako Stehlík ubývá. Je to smutné,“ uzavírá tvůrce.

 

Shodou okolností Deakins stihl promluvit i na téma Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem. O filmu režiséra Andrew Dominika se často říká, že má jednu z nejlepších kamer jednadvacátého století, a kdo film viděl, může jen těžko něco namítat. Snímek s rozpočtem 30 milionů dolarů ovšem v kinech vydělal pouhých 15 milionů celosvětově a zařadil se tak k největším propadákům roku 2007. Nyní se Deakins svěřil, že film existuje také v prodloužené verzi, která má přes tři hodiny, a podle něj je tenhle sestřih ještě o něco lepší než ten, který šel původně do kin. I proto by si přál, aby se film v této podobě časem objevil třeba na službě Criterion. Podle jeho slov to ale v současnosti není příliš pravděpodobně. Navíc samotný režisér prý byl s kino sestřihem spokojený, takže zde ani není vůle něco takového udělat.

Reklama

Související novinky

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

Blondýnka vede nominace na Zlaté maliny

23.01.2023

Každý rok se v předvečer velkého finále oscarové sezóny sejdou v Los Angeles členové nadace Zlatá malina, aby „ocenili“ ty nejhorší filmy uplynulého roku. Hlasování o tyto ceny se účastní zhruba 700… (více)

Třetí Sicario má scénář, dočkáme se filmu?

Třetí Sicario má scénář, dočkáme se filmu?

11.05.2022

Hollywood miluje franšízy, čím větší a úspěšnější, tím lepší. I proto dnes víceméně každý druhý film vzniká se záměrem novou franšízu nastartovat. Občas se ale povede rozjet filmovou sérii i zcela… (více)

Film o Marilyn Monroe obdržel rating

Film o Marilyn Monroe obdržel rating

25.03.2022

Přesně jak režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Zabít tiše) v minulosti naznačoval, jeho biografický film Blonde o legendární herečce Marilyn Monroe obdržel… (více)

Marilyn Monroe bude mládeži nepřístupná

Marilyn Monroe bude mládeži nepřístupná

12.10.2021

Režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Zabít tiše) si s biografií o slavné Marilyn Monroe prošel peklem. Nejprve byla potíž najít tu správnou herečku, posléze se… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů

02.01.2021

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD se tradičně svěřují s osobními topkami 3 filmů (a seriálů), uvedenými v našich končinách (nebo kdekoliv jinde) v uplynulém roce, a od letoška jejich řady rozšiřují taky… (více)

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

Vyhlášení výsledků 92. Oscarů

10.02.2020

Před pár desítkami minut skončilo vyhlašování výsledků 92. ročníku Oscarů a letos se zase jednou psala historie. Cenu pro nejlepší film si totiž odneslo vůbec poprvé v historii cizojazyčné drama… (více)

Ceny BAFTA – výsledky

Ceny BAFTA – výsledky

03.02.2020

73. ročník udílení Filmových cen Britské akademie je za námi, kdo slaví, a kdo naopak odešel domů s prázdnou? Nejlepším filmem bylo nakonec zvoleno válečné drama 1917 Sama Mendese. Snímek si odnesl… (více)

První významná filmová ocenění vyhlášena

První významná filmová ocenění vyhlášena

05.12.2019

První prosincové dny došlo k vyhlášení dvou ocenění a jelikož oba vyhrál stejný snímek, začíná tak velká spekulace o možném vítězi na Oscara. Před pár dny představil režisér Martin Scorsese na… (více)

Válečné drama 1917 nabírá obsazení

Válečné drama 1917 nabírá obsazení

28.03.2019

Chystané válečné drama 1917 režiséra Sama Mendese (Skyfall, Spectre) se blíží začátku produkce. Snímek nyní nabírá obsazení. Již před časem bylo oznámeno, že hlavní role dvou britských vojáků ztvární… (více)

Marilyn Monroe našla představitelku

Marilyn Monroe našla představitelku

15.03.2019

Scenárista a režisér Andrew Dominik (Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem) toho od roku 2012 příliš mnoho nespáchal. Kromě režírování pár epizod seriálu Mindhunter a taky dokumentu Nick… (více)

90. Oscary - výsledky

90. Oscary - výsledky

05.03.2018

Výroční 90. ceny americké akademie znají své vítěze. Nejprestižnější ocenění a díky tomu také „nejoblíbenější chlapík Hollywoodu“ se předával v Dolby Theatre, jak už je tomu dlouhou dobu zvykem.… (více)

PF 2017

PF 2017

31.12.2016

Zažili jsme i lepší roky než 2016. Nejen co do počtu ztráty lidí, kteří přinesli světu něco hezké a hodnotné, či do počtu překvapivých a znejisťujících politických událostí. On ten rok s šestkou na… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama