Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Znalci z kauzy Kramný neměli u soudu šanci: Za lhaní o smrti Moniky a Klárky padly tresty

Znalci z kauzy Kramný neměli u soudu šanci: Za lhaní o smrti Moniky a Klárky padly tresty
Zdroj: Profimedia.cz
rozsudek
Už šest let uběhlo od tragické smrti Moniky a Klárky Kramných v egyptském hotelovém pokoji. I když si Petr Kramný už třetí rok odpykává svůj trest za dvojnásobnou vraždu ve vězení, soud se v posledních letech věnoval i dalším podnětům a spojitostem s tímto případem. V roce 2018 byli z křivého svědectví obžalovaní znalci Kramného obhajoby Radek Matlach a Igor Fargaš.

Oba znalci si nyní u Okresního soudu v Ostravě vyslechli rozsudek. Dostali dvouletou podmínku a pětiletý zákaz vykonávání znalecké činnosti. "Vzhledem k jejich bezúhonnosti navrhuji podmínečný trest ve spodní polovině sazby, dále soudu dávám ke zvážení i zákaz činnosti," řekla státní zástupkyně Andrea Roztomilá ve čtvrtek u soudu. Také doplnila, že vinu obou znalců se podařilo prokázat.

Matlach a Fargaš jako příčinu smrti Moniky a Kláry uvedli otravu jídlem, která dále způsobila v těle záněty a následně selhání orgánů. Tyto posudky se silně lišily od jiných, ve kterých byl jako příčina smrti uveden zásah elektrickým proudem. Soud je proto přesvědčen, že se jednalo o záměrně neobjektivní posudek v oboru lékařství.

Obhájkyně Radka Matlacha Jana Barvíková upozornila na to, že její klient neměl přístup ke tkáním usmrcených jako ostatní znalci. "Vzorky tkání si mohli prohlédnout jen v ostravském Ústavu soudního lékařství a nebylo jim vyhověno při žádosti o další řezy tkání, zatímco znalci pro revizní posudek mohli vzorky zkoumat na svém pracovišti v Českých Budějovicích a dostali vše."

Obhájkyně dokonce soudkyni označila za podjatou, protože odmítla předvolat svědky, především ostravské znalce, kteří uvedli jako příčinu smrti zásah elektrickým proudem. I když se u soudu Fargaš i Matlach snažili hájit, soudkyně si stála za svým rozhodnutím a současně také upozornila na to, že oběma znalcům hrozilo odnětí svobody od půl roku do tří let.

Celé soudní líčení pokládá spolek na podporu nezávislé justice Šalamoun za frašku. Zástupci tohoto spolku dlouhodobě bojují za obnovu řízení s Kramným a upozorňují na nesrovnalosti v celém trestním řízení. Od začátku nesouhlasí s tím, že by měly být Monika a Klára usmrceny elektřinou. Tuto teorii o příčině smrti nazývají "ostravskou pohádkou."

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy