O2 přichází s neomezeným datovým tarifem, konkurenční firmy už ho nabízejí

Události: O2 přichází s neomezeným datovým tarifem, konkurenční firmy už ho nabízejí (zdroj: ČT24)

Operátor O2 nabídne od pondělí nové tarify s neomezenými daty. Cena tarifů Neo bude začínat na 1099 korunách za neomezené volání, SMS a stahování dat s rychlostí 5 Mbit/s, uvedli zástupci společnosti. Konkurence již tarify s neomezenými daty představila – Vodafone v červnu, T-Mobile během prázdnin a následně od září.

Po nejlevnějším tarifu za 1099 korun pro neomezené volání, SMS a stahování dat s rychlostí 5 Mbit/s nabízí O2 další s rychlostí do 20 Mbit/s, který bude stát 1299 korun, a neomezené stahování o rychlosti až 300 Mbit/s pak vyjde na 1599 korun měsíčně. Nejdražší datový tarif s jedním GB dat v zahraničí vyjde na 2499 korun.

„Nejvyužívanějšími aplikacemi v mobilních sítích jsou YouTube a další služby zaměřené na streamované video. Když jsme testovali potřebnou rychlost stahování u těchto služeb, vyšlo nám, že dostačuje 5 Mbit/s,“ uvedl generální ředitel O2 Jindřich Fremuth.

V balíčcích O2 Spolu pak mohou zákazníci díky kombinaci služeb ušetřit stovky korun měsíčně. Například balíček s neomezenými daty, neomezeným voláním, internetem na doma a O2 TV včetně Sportu a kanálu HBO vyjde měsíčně na 1499 korun.

Konkurence již tarify s neomezenými daty představila. U T-Mobilu zaplatí nový zákazník za neomezená data měsíčně 875 korun, po prvních 50 GB se však rychlost sníží na 10 Mbit/s. K těmto datům však nelze dokoupit volání nebo sms. Pokud chce k tomu zákazník mít možnost neomezeně volat a smskovat, pak nejlevněji může za 1275 korun.

Stávající klient má neomezená data včetně sms i volání možnost pořídit o něco levněji.  A to data za 675 korun měsíčně s tím, že prvních 20 GB je plnou rychlostí, poté dojde ke snížení na 3 Mbit/s. K tomu si může pořídit neomezené volání a sms, takže celkově zaplatí 1075 korun – tedy o dvě stě korun méně než nový klient. Tato nabídka však není součástí běžného ceníku, zákazníkům je nabízená individuálně.

Vodafone nabízí tarify s nabídkou neomezených mobilních dat s podmínkou objednání pevného připojení a pořízení služby nejméně pro dvě telefonní čísla. Rychlost mobilního připojení je omezená na 10 Mbit/s. Základní cena za jednu SIM kartu začíná na 599 korunách měsíčně, k tomu je ale nutné připočítat platbu za pevné připojení 399 korun (které lze nahradit přes UPC internet), nejlevněji lze tak získat neomezená data za 2396 korun pro dvě telefonní čísla. V ceně je už i neomezené volání a SMS.

O2 zvýší datové objemy i u stávajících tarifů Free+

Ve stávajících tarifech Free+ s neomezeným voláním operátor O2 zvýší datové objemy až na pětinásobek. Základní modrý tarif se zdvojnásobeným objemem na jeden GB dat vyjde na nezměněných 499 korun, se čtyřmi GB pak 649, což je snížení ceny o stokorunu a zvýšení objemu o jeden GB. Nejvyšší program s pětinásobným objemem 60 GB vyjde na 1249 měsíčně.

„Do tarifu Free+ Stříbrný přidáváme více než dvojnásobek dat. Zákazníkům nově dáme 14 GB dat, aniž bychom měnili jeho cenu 849 korun. Tento objem dat bohatě stačí i těm, kteří na internetu v mobilu tráví i několik hodin denně,“ dodal Fremuth. Podle statistik O2 nicméně většina zákazníků neomezená data nevyužije a vystačí s některým z tarifů Free. 

Zákazníkům má ve výběru pomoci konfigurátor na internetu. Tarify bude operátor nabízet bez závazku. „Zákazníci si tarify musí osahat. Dáváme jim možnost si je kdykoliv změnit. Každý měsíc tedy mohou mít jiný tarif,“ řekl Fremuth.

Mobilní operátoři v Česku čelili dlouhodobé kritice za vysoké ceny mobilních dat. V minulosti na tento problém upozorňovali vládní i opoziční politici. Konkurenci, která by ceny snížila, má pomoci vstup čtvrtého mobilního operátora v podzimní aukci kmitočtů pro 5G nebo zákonné zkrácení doby pro přenesení mobilního čísla. Premiér Andrej Babiš (ANO) dříve také uvedl, že když mobilní operátoři nezlevní data, je podle něho namístě uvažovat o jejich zdanění.