Hlavní obsah

V pražské Sapě našla kontrola sépie prošlé tři roky a neznačené maso

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní veterinární správa (SVS) odhalila v areálu tržnice Sapa v Praze další nelegální prodejnu s výrobnou potravin živočišného původu. Našla tam skoro půl tuny neoznačeného masa. Některé se kazilo nebo mělo překročené datum spotřeby, informoval ve čtvrtek mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: SVS

Nelegální provozovna v Sapě

Článek

U většiny produktů nebylo zjistitelné datum spotřeby, část produktů měla prošlou dobu minimální trvanlivosti.

V prodejní části provozovny veterináři zajistili 455 kilogramů masných a rybích výrobků, drůbeže, vnitřností, vepřového a hovězího masa. Tyto produkty byly skladovány v chlazeném či zmrazeném stavu, nebyly nikterak označeny, nebylo známo datum jejich použitelnosti či minimální trvanlivosti, uvedla SVS.

Provozovatel kontrole na vyzvání nepředložil žádné doklady o původu potravin. Produkty byly proto kvalifikovány jako potraviny neznámého původu.

Foto: SVS

Znehodnocené drůbeží maso v Sapě

„U pěti kilogramů zmrazených sépií bylo až o tři roky překročeno datum minimální trvanlivosti a výrobky vykazovaly smyslové změny,” uvedl Vorlíček.

Veškeré nalezené živočišné produkty inspektoři na místě znehodnotili barvou a nařídili jejich neškodné odstranění na náklady provozovatele. Za porušení požadavků na bezpečnost potravin hrozí provozovateli pokuta až do výše 50 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám