V podobném duchu jako nadpis se nesl vtip o chudém Albánském viru ABDUL.EXE. Jenže on se ten vtip stává pomalu i realitou…

V podobném duchu se nese i „útok“ z poslední doby, kdy útočníci hromadně odesílají podvodné e-maily s tímto textem (překvapivě s kvalitnější češtinou i existujícími paragrafy):

Vážený pane/paní,


V rámci získávání poznatků o trestné činnosti dle předpisu č. 273/2008 Sb. v rámci policejní akce k ochraně práv k duševnímu vlastnictví působíme ve spolupráci se specializovaným kriminalistickým útvarem Policie České republiky jako IT policejní informátoři pro boj s používáním a sdílením nelegálního softwaru. Na Vašem zařízení bylo pomocí krycích prostředků a zabezpečovacích technik zjištěno používání nelegálně získaného softwaru, Vaše jméno, doručovací adresa, e-mailová adresa a další údaje o nelegálním softwaru porušující trestní řád. Dle výše zmíněného předpisu je naše skupina informátorů oprávněna k zveřejnění Vašich osobních údajů Policii ČR. K tomuto dni, 9.9.2019, figuruje Váš spis pouze v naší skupině policejních informátorů, Policii ČR bude předán dne 13.9.2019. Poté Vám na Vaši doručovací adresu bude Policié ČR doručeno předvolání (§ 59 správního řádu) kde dojde k dalšímu vyšetření, s možností prohledání Vašich zařízení, pokud se bez omluvy nebo bez dostatečných důvodů nedostavíte na předvolání, bude MV ČR uložena pořádková pokuta až do výše 50 000 Kč. Poté Vás čeká u Vašeho Okresního soudu trestní řízení, kde Vám hrozí dle zákonů č. 121/2000 Sb. a č. 221/2006 Sb. v nejčastějších případech zaplacení odškodného ve výši 500 tisíc korun, avšak může dojít I k trestu pokuty až do výše milionů korun, či podmíněnému i nepodmíněnému trestu odnětí svobody až do výše 48 měsíců. Nezaplatíte-li odškodné, Váš případ bude předělen k exekučnímu řízení a v případě nezaplacení dojde k exekuci Vašeho majetku.


Těmto a dalším potenciálním problémům se můžete vyhnout, zašlete-li nám ekvivalent 10 000,- Kč v bitcoinové měně (k tomuto dni 0,041 BTC) na bitcoinovou adresu doručení: bc1qqvtffgjm2qkhyss9ctav68em2rc8x48wwrsyaa


Pro výměnu a zaslání můžete použít browser verzi BTC peněženky www.coinbase.com apod. Po odeslání peněz zašlete na tuto adresu prázdný e-mail s předmětem: ”Odesláno” Na zaslání peněz máte 5 dní, tj. do 13.9.2019. Po dokončení transakce bude Váš spis z našeho disku odebrán a skartován.

Žádná příloha, žádné škodlivé odkazy, jen textová habaďůra. Takový jednoduchý ransomware. Bohužel to evidentně stačí k tomu, aby sem tam někdo útočníkům naletěl a „výkupné“ zaplatil. Jinak by totiž útočníci podobnou aktivitu nevyvíjeli.

Alespoň štěští, že si nemusíme v rámci humanitární pomoci smazat soubor na disku a poslat to dále…


2 komentářů » for Jsem chudý virus, zaplať a pošli mě dál!
  1. Stanicio napsal:

    A takovejch lidí co zaplatí budou mraky :o). A ty soubory si nakonec taky smazou dobrovolne sami :D.
    Popravde pokud to potka zrovna lidi co kradou SW a smazou ho, tak vlastne zadna skoda ani nevznikne a vyrobce SW muze byt jen rad.

  2. Martin Ransdorf napsal:

    Hezké, ale u mne by toho kluci noc nelegálního nenašli. Používám Linux (Debian) a tam je vše svobodné. Všem vřele doporučuji.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..