https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/romanan-sonkova-historicky-den-pro-hospodarska-zvirata.petice-konec-doby-klecove-nasbirala-za-rok-vice-nez-1-5-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Romana Šonková: Historický den pro hospodářská zvířata. Petice Konec doby klecové nasbírala za rok více než 1,5 milionu podpisů

12.9.2019
Cílem petice Konec doby klecové je ukončit používání klecí pro hospodářská zvířata v celé EU. Ilustrační snímek.
Cílem petice Konec doby klecové je ukončit používání klecí pro hospodářská zvířata v celé EU. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Největší evropská petice za zlepšení života hospodářských zvířat se právě uzavřela. Evropská občanská iniciativa Konec doby klecové skončila 11. září úderem půlnoci a přesně za jeden rok získala přes 1,5 milionu podpisů. To představuje jeden z nejvýznamnějších milníků v celé historii hnutí za ochranu zvířat.
 

Cílem Evropské občanské iniciativy Konec doby klecové je ukončit používání klecí pro hospodářská zvířata v celé EU. Více než 300 milionů slepic, králíků, křepelek, prasnic, hus, kachen a telat se v Unii vězní v různých typech klecí. Většina klecí je holá, přeplněná a všechny klece zvířatům znemožňují volný pohyb a naplňování i těch nejzákladnějších životních potřeb. Klece jsou kruté a zbytečné, protože existují šetrnější a ekonomicky schůdné alternativy.

Toto historicky významné úsilí iniciovala mezinárodní organizace CIWF – Compassion in World Farming (Soucit ve světovém zemědělství) a spojila síly se 170 organizacemi pro ochranu zvířat, životního prostředí a práv spotřebitelů z celé Evropy. Společně tyto organizace vytvořily širokou platformu, která sdružila občany ze všech koutů evropského kontinentu. V České republice se do iniciativy zapojilo 10 organizací a podařilo se nasbírat přibližně 50 000 podpisů českých občanů, přičemž konečný součet se stále zvyšuje, jak přicházejí poštou další podepsané petiční formuláře od veřejnosti.

Jsme nesmírně hrdí na toto společné vítězství. Zatím pouze několik málo evropských iniciativ dosáhlo požadovaného milionu podpisů. Zisk více než 1,5 milionu podpisů znamená, že Evropské instituce nemohou ignorovat jasný důkaz toho, jak důležitá je ochrana hospodářských zvířat pro občany EU.

Pro dosažení cíle 1 milionu podpisů, což je oficiální počet potřebný pro úspěšnou Evropskou občanskou iniciativu, koalice během jednoho roku uspořádala mnoho veřejných událostí v celé EU ve spolupráci s řadou poslanců Evropského parlamentu a veřejně známých osobností, zveřejnila nové tajné průzkumy v chovech telat, králíků a prasnic v klecích a představila nový projekt digitální kampaně s názvem Cage Fighter – Bojovník proti klecím, který umožnil lidem vytvořit si vlastní internetovou stránku pro sběr podpisů. Všechny tyto akce a činnosti pomohly sjednotit Evropu proti krutým klecím.

Dnes jsme překročili pomyslnou cílovou čáru významné etapy v největším politickém tlaku v dějinách ochrany hospodářských zvířat. Boj za vysvobození zvířat z klecí však ještě nekončí. Nyní je čas, aby evropské instituce provedly změny, které občané požadují: Krutost klecových velkochovů už nebudeme dále tolerovat.


reklama

 
foto - Šonková Romana
Romana Šonková
Autorka je českou zástupkyní organizace Compassion in World Farming.

Ekolist.cz nabízí v rubrice Názory a komentáře prostor pro otevřenou diskuzi. V žádném případě ale nejsou zde publikované texty názorem Ekolistu nebo jeho vydavatele, nýbrž jen a pouze názorem autora daného textu. Svůj názor nám můžete poslat na ekolist@ekolist.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

12.9.2019 17:31
V EU je 507,4 milionů obyvatel. Petentů je tedy necelé 0,3 procenta lidí, kterých by se tato úprava měla týkat. Tato nepatrná menšina má přitom na rukou krev řádově tisíců až desetitisíců lidí, a proto je pro normálního člověka zcela nepřijatelná.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist