Mám Kopidlno strašně ráda, ač je tam spousta práce, aby město vypadalo podle mých představ

12. září 2019

Dnes se podíváme na Jičínsko a představíme vám Kopidlno. To leží nějakých 13 km od Jičína na jihovýchodním cípu jičínského okresu na hranici s okresem nymburským. Město tvoří části Kopidlno, Drahoraz, Mlýnec, Ledkov, Pševes. A kopidlenská starostka Hana Masáková z ČSSD je tady s námi ve studiu. 

Co vás první napadne, když se řekne Kopidlno?
Napadne mne moje rodné město, kde už třetí volební období starostuji. A doufám, že ono město vzkvétá. Mám Kopidlno strašně ráda, ač je tam spousta práce, aby město vypadalo podle mých představ. Je to takové menší městečko, které má asi 2200 obyvatel s okolními obcemi. Je to moje srdeční záležitost, protože tam žiji odmala.

Ing. Hana Masáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Určitě je zajímavé povědět, jak vlastně název Kopidlno vznikl. Našel jsem hned několik verzí. Je to spojeno s bylinkou?
Hodně to souvisí s bylinkou, která v Kopidlně rostla. Říká se, že to byla bylinka kopidlan a od toho onen název. Jsou to ale takové domněnky a spekulace. Předpokládáme, že bylina byla onen základní kámen vzniku celého názvu města. (smích).

V Kopidlně máme zahradnickou školu, která dělá městu dobré jméno po celé republice. Děti u nás mají příjemné zázemí.
Ing. Hana Masáková, MBA, starostka Kopidlna

Musíme také říct, že máte ve znaku kozla.
Znak Kopidlna tvoří modré pozadí a černobílá hlava kozla. Vždy, když dohledávám, jak jsme se k tomu kozlovi dostali, nemohu tvrdit, že kozel je náš městský znak opravdu odjakživa. Protože dříve v Nadslavi, což je vesnička nedaleko Kopidlna, byli pánové, kteří ho měli ve znaku. Říká se, že se přestěhovali do Kopidlna a ten znak tam přinesli. Ale jsou to opět spekulace a kde je pravda dodnes přesně nevíme. Přesto nám kozel zůstal.

Znak Kopidlna - hlava kozla na modrém poli

Vy tedy starostujete už třetí volební období, takže poměrně dlouho. Jak jste se dostala do komunální politiky, co vás k ní přivedlo? Co jste dělala předtím?
Dělala jsem vedoucí výroby v nedalekém podniku v Budčevsi. A oslovil mne jeden kamarád a známí. Ti mne do toho vcucli, řeknu na rovinu. A prostě přišla doba, kdy byla možnost jít dělat starostku. Já jsem se toho chytla, protože je to příležitost vyzkoušet něco jiného. A myslím, že mne to pohltilo natolik, že jsem to vydržela tak dlouho. Ale musím poděkovat i celé mojí rodině, protože nebýt podpory z jejich strany, tak by člověk nemohl takovou práci dělat.

Jaké problémy řešíte ve městě s 2200 obyvateli?
Problémů je strašně moc, to bych mohla povídat dlouho. Ale já si říkám, že problémy jsou od toho, aby se řešily. Takže od drobných problémů jako jsou neposekané a zarostlé pozemky, rušení nočního klidu a pobíhající psi, až po ty velké, jako jsou investice ve městě, rozbité chodníky a silnice, nefungující veřejné osvětlení atd. Problémů se řeší spoustu a myslím si, že jsme tady od toho, abychom je řešili.

Čtěte také

Máte také ve městě kamerový systém, teď nově rozšířený o další kamery. To souvisí samozřejmě s kriminalitou. Je to také problém Kopidlna?
Určitě, dosud máme v Kopidlně spoustu sociálně nepřizpůsobivých občanů. A proto jsme chtěli kamerový systém. Musím říct, že se to povedlo, teď jsme rozšířili i počet kamer. Věřím, že to pomáhá naší policii v pátrání. Ale potřebovali bychom ještě kamerový systém na jednotlivá místa, kde máme odpady. Protože s tím se také potýkáme. Ale to je problém na spoustě míst.

Kulturní a vzdělávací centrum v Kopidlně

Čím se může Kopidlno pochlubit? Vím, že je jedna velká akce se blíží.
Máte na mysli Kopidlenský kvítek. To je určitě velká akce, která se v Kopidlně koná. Je to akce zahradnické školy, kde dnes řediteluje paní Ing. Nosková. V Kopidlně máme zahradnickou školu, na kterou jsme pyšní a která dělá Kopidlnu dobré jméno po celé republice. Protože paní ředitelka vysílá své žáky do různých částí republiky na soutěže, kde se umísťují na předních místech. A Kopidlenský kvítek je taková naše pýcha. Přestože nám přidělává i starosti, protože přijede nějakých 10 tisíc návštěvníků. Takže musíme zajistit parkování, aby se lidé mohli do parku a zámku podívat. Ale je to velice vydařená akce, na kterou se ptají občané dlouho dopředu. Uskuteční se v sobotu 12. října.

Zámek v Kopidlně - pohled z výšky

To je sobota, kdy jsou pro zájemce v Kopidlně připraveny zahrádkářské trhy a inspirace pro jejich vlastní zahrádky. A před tím se uskuteční mezinárodní mistrovství ČR v odborných zahrádkářských a zahradnických dovednostech. Přijedou studenti z celé republiky, možná i ze světa?
Domnívám se, že ano. Je to vysloveně v režii zahradnické školy a já jsem vždy velice poctěna, když se mohu v sobotu zúčastnit vyhlášení významných cen. Já obdivuji práci studentů zahradnických škol.

Zahradnická škola má v Kopidlně velkou tradici a vy jste na ni náležitě pyšní.
Samotná zahradnická škola u nás už funguje přes 70 let. Nedávno jsme slavili 70. výročí a mohla jsem být u toho, což bylo velice krásné. Zahradnická škola je v parku, který je také pýchou našeho města. Je tam zámek, samotné učebny, internát, tělocvična a skleníky, pro zahradnickou praxi. Takže je to rozsáhlý areál, kde zahradnická škola pobývá. Pro děti, které k nám přijdou studovat, je to velice příjemné zázemí. A mají tam možnost přenést své vědomosti, které se naučí v teorii, do praxe.

Čtěte také

Co dalšího můžete lidem, kteří k vám přijedou, nabídnout? Na co je můžete nalákat?
Určitě to jsou různé naše kulturní akce. Kopidlenské slavnosti, to je takový náš festival, kde se představí průřez různými hudebními žánry. Snažíme se, aby si občané v letním období, většinou se to datuje na červen, užili příjemné sobotní odpoledne až do večera. Mohou si zanotovat, pozveme vždy nějakou osobnost. Letos to byla Monika Absolonová, uvidíme, kdo to bude příští rok. V srpnu pořádáme Bluegrass festival, který se k nám zase vrátil. Letos jsme měli pátý ročník. Ale pořádáme další drobné besedy, vernisáže, plesy. A z těch investičních věcí bych ráda uvedla, že se nám podařilo slavnostně otevřít velkou, novou požární zbrojnici pro dobrovolné hasiče. A to si myslím, že to stojí také za chloubu. A další věci plánujeme.

Zdeněk Svěrák od nás dostal čestné občanství města. Pobýval v Kopidlně, měl tam rodiče a prarodiče. Jsme na něj pyšní.
Ing. Hana Masáková, MBA, starostka Kopidlna

Ještě bych alespoň jednoho významného kopidlenského rodáka. Po něm se jmenuje v Kopidlně i náměstí.
Ano, hudebník a učitel František Matěj Hylmar. Traduje se, že složil první českou polku. A v mé kanceláři pyšně visí jeho obraz, protože vzpomínka na něj vždy udělá dobře. Je to člověk, na kterého jsme pyšní. Další významnou osobností je pan Zdeněk Svěrák, kterému jsme udělili čestného občanství města. Protože on určitou dobu pobýval v Kopidlně a měl tam rodiče a prarodiče. I na toho jsme pyšní a snažíme se ho zvát na naše kulturní akce.

Jakub Schmidt a Ing. Hana Masáková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Paní starostko, moc děkuji za návštěvu u nás v Českém rozhlase Hradec Králové. Ať se Kopidlenský kvítek v sobotu 12. října vydaří. A ať se v Kopidlně hezky žije.
Děkuji mockrát, mějte se hezky. Na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související