Glosa Martina Čabana: Rodinná naděje

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) Zdroj: Michaela Szkanderová

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)
3
Fotogalerie

V temnotách zoufalství, které stát už dlouhá léta předvádí v rodinné politice, zablikala drobná světélka. Ministryně práce Jana Maláčová se jde bavit s vládními partnery o koncepci rodinné politiky. Z původního masivního a pravděpodobně nezaplatitelného konceptu stvořeného Sobotkovou vládou zbylo devět bodů, z nichž některé, a to je třeba říci, mají smysl. Nechme stranou diskutabilnější věci jako zálohové výživné nebo dotační programy kolem bydlení, u nichž je otázkou, zda vůbec pod rodinnou politiku spadají.

Mnohem užitečněji paradoxně působí návrhy, jimž koncepce přisuzuje nižší prioritu. Rozšíření možností předškolního vzdělávání a podpora flexibilnějších pracovních úvazků jsou přesně těmi opatřeními, která při dobrém provedení mohou pomoci.

Jistě, ono „při dobrém provedení“ je velmi důležité, takže nadcházející debatu je třeba pozorně sledovat. Pořád je to ale lepší než představy premiéra Andreje Babiše, který záchranu české porodnosti vidí ve finančním příspěvku na větší rodinné auto.