Problém hokejového svazu. V předvečer začátku soutěže mu soud odložil start juniorské lgy

Pouhý den před startem nejvyšší české hokejové juniorské soutěže Městský soud v Praze rozhodl o tom, že právě start této soutěže, jenž byl původně naplánován na čtvrtek 5. září, musí být odložen. Městský soud v Praze totiž řeší spor tří klunů a to Havířova, Přerova a Vsetína, jejichž týmy byly hokejovým svazem po reorganizaci soutěží do juniorské extraligy a naopak tak nemohou podle nových pravidel hrát novou nejvyšší juniorskou soutěž, tzv. juniorskou extraligu akademií. Samotný Český svaz ledního hokeje (ČSLH) chytsá proti tomuto odložení odvolání, zatím narychlo vymyslel pro účastníky původně zamýšlené juniorské extraligy akademií novou pohárou soutěž, přičemž by se měl hrát stejným způsobem jako právě zmiňovaná juniorská extraliga akademií. "Český svaz ledního hokeje s rozhodnutím, které mu bylo doručeno den před zahájením soutěže, aniž by mu byla poskytnuta jakákoli možnost se k věci vyjádřit, nesouhlasí a v zákonné lhůtě proti němu podá odvolání," sdělil médiím postoj svazu k této věci jeho mluvčí Zdeněk Zikmund.

Výše třem zmiňovaným klubům, Havířovu, Přerovu a Vsetínu, vadí, že nově vznikou elitní juniorskou soutěž nemohou hrát, přestože se v ní nachází Olomouc a rakouský Salcburk, tedy také kluby, jež nesplňují základní pomínku pro účast v této soutěži, tedy to, ab y tyto kluby měly potřebný status akademie.

Ve hře vedle soudního sporu mezi svazem a těmito kluby bylo samozřejmě i mimosoudní smírné řešení, ovšem ČSLH na tuto možnost nepřistoupila. "Jednali jsme osm devět měsíců, naposledy před zasedáním arbitrážní komise. Druhá strana prezentovala, že nám nabídla smírné řešení, což ale nebyla pravda. Jejich podmínka byla, že akceptujeme všechny jejich požadavky," říká svazový mluvčí Zikmund s tím, že druhá strana sporu nedala svazu žádné informace o právních krocích.

Obě strany jsou ve sporu již od března letošního roku, kdy se výkonný výbor ČSLH rozhodl reorganizovat juniorské soutěže stejně tak jako vyřazení Havířova, Přerova a Vsetína. Tyto kluby njeprve řešily spor se svazem u Svazového arbiotrážního soudu, pak i u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, v obou případech ale vzešel ČSLH jako vítěz.

Po oznámení odložení nově vzniklé juniorské extraligy akademií pak samosoudkyně Milada Mašinová vydala předběžné opatření, ve kterém stojí, že právě juniorská extraliga akedemií by měla být pozastavena do té doby, než se vynese pravomocný rozsudek, přičemž spor mezi oběma stranami může řešit soud několik týdnů ba i měsíců. Svaz nakonec vše vyřešil takovým "českým" obějitím tohoto předběžného opatření, když narychlo založil pohárovou soutěž pro účastníky odložené soutěže, která se však hraje naprosto stejným způsobem.

"Budeme se určitě dál bránit a už to s právníky řešíme, protože arogance moci dosáhla svého vrcholu. Zavání to diktaturou a podobné úhybné manévry i pohrdáním soudem. Z mého pohledu už je to trestná činnost. Jde o obcházení úředního rozhodnutí, což musí vidět i slepec. A já věřím, že soudy si to nenechají líbit. Teď je to na soudcích a právnících," nechal se slyšet šéf vsetínského klubu Daniel Tobola a pokračoval: "Za sebe říkám, že jsem zděšený, jakým způsobem ti lidé český hokej vedou. Zdá se, že je nezastaví vůbec nic. Tady nejde o ty tři kluby Vsetín, Přerov, Havířov, tady je to spíš o tom, že si mohou ti lidé dělat absolutně cokoliv, co chtějí. Je mi z toho hodně smutno."

"Snad jediným pozitivem nyní je, že teď hrajeme podle všeho nejvyšší juniorskou soutěž a můžeme bojovat o titul," zakončil nakonec Tobola vše nadsázkou.

Na stranu vyřazených klubů se pak ve svém vyjádření ke kauze pro server iSport.cz postavil i bývalý kouč národního A-týmu a také hokejistů do 18 let Alois Hadamczik. Ten se svazem nikterak nemazal. "Nevím, jak celý případ po soudní stránce poběží dál, ale v každém případě vyloučení těch tří klubů bylo proti morálce, zcela proti sportu a jeho logice. aký je rozdíl mezi klubem, který má povolení hrát nejvyšší juniorskou soutěž, a tím, který ji od svazu nemá? Jeden a půl milionu korun, nic víc. Sportovní otázka nehraje roli," řekl konkrétně bez okolků..

Související

Ilustrační fotografie.

Na reprezentaci může zapomenout. Jaškin v armádním dresu gratuloval ruským vojákům

Bývalý český hokejový reprezentant Dmitrij Jaškin vloni v létě přestoupil do Petrohradu. Nyní si zavřel podle všeho dveře do národního týmu úplně. Poslední zápas v základní části Kontinentální hokejové ligy (KHL) totiž odehrál v zelených armádních dresech připomínajících Den obránců vlasti, při kterém v rámci speciálního videa hokejisté Petrohradu včetně Jaškina popřáli k svátku ruské armádě. Stalo se tak téměř rok po začátku invaze této armády na Ukrajinu, čímž tak vypukl největší vojenský konflikt na evropském kontinentu od konce 2. světové války. 

Více souvisejících

Hokej ČR hokej

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Mléko

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce infikovaných zvířat

Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce infikovaných zvířat, informovala ve svém pátečním prohlášení Světová zdravotnická organizace (WHO). Zatím není známo, jak dlouho může virus v mléce přežít, uvedla agentura AFP s odkazem na WHO.

včera

včera

včera

Summit NATO ve Vilniusu 2023 (11.–12. července 2023).

Státy NATO Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany

Členské státy Severoatlantické aliance se v pátek dohodly, že Ukrajině dodají více prostředků protivzdušné obrany. Po online konferenci ministrů obrany zemí NATO s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským v rámci zasedání Rady NATO - Ukrajina to oznámil generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg.

včera

včera

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

včera

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

včera

včera

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

včera

včera

včera

včera

CIA: Pokud Ukrajina nedostane peníze, letos válku s Ruskem prohraje

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy