Čipování psů bude povinné. Co to obnáší a koho se týká?

12. 9. 2019 – 13:34 | Naše peníze | Martin Slapnička | Diskuze:

Čipování psů bude povinné. Co to obnáší a koho se týká?
Ilustrační foto | zdroj: NašePeníze.cz

Očkování pejska proti vzteklině bude od 1. ledna příštího roku platné pouze v případě, že bude nezaměnitelně identifikován – tedy očipován. Povinnost nechat psa očipovat se nevztahuje pouze na starší zvířata, která byla označena tetováním dříve než 3. 7. 2011.

Štěňatům se mikročip vpravuje pod kůži nejpozději ve věku šesti měsíců, a to zároveň s prvním očkováním proti vzteklině.

Zavedení čipu se majitelé ani mazlíčci nemusejí obávat - jednorázový úkon je srovnatelný s běžnou injekční aplikací a provádějí jej soukromí veterináři registrovaní u Komory veterinárních lékařů ČR. Mikročip o délce zhruba 1 cm je umístěn v injekční jehle a aplikuje se sterilně do podkoží zvířete. Obal čipu je vyroben z bezpečných biokompatibilních materiálů, na které organismus nijak nereaguje. Samotný čip v sobě pouze nese informaci o identitě psa, ale neobsahuje zdroj energie a aktivuje se pouze v kontaktu se speciálním čtecím přístrojem. Nic tedy nevyzařuje a nemůže uškodit zvířeti ani lidem v okolí.

Povinné označení psů na území ČR má usnadnit práci při zjišťování identity psů kontrolními orgány, jako jsou Státní veterinární správa, Policie České republiky, Celní správa nebo obce. Jednoznačná identifikace rovněž napomůže monitorování chovů a kontrole dodržování pravidel. Snadnější tak bude i postih chovatelů v případech týrání zvířat a kontroly prodeje psů přes prostředníky.

Čip umožní prokázat vlastnictví psa v případě odcizení nebo když zvíře způsobí dopravní nehodu, pytlačí nebo způsobí další škody. Když se pes zatoulá, bude podstatně větší šance jej najít a vrátit majiteli.

Zákon v souvislosti s čipováním nezavádí povinný zápis do jakéhokoli registru psů a v celostátním měřítku jejich evidence řešena není. Číslo mikročipu musí být uvedeno v dokladu o očkování proti vzteklině (očkovací průkaz, pas psa). Zavedení povinnosti evidence na místní úrovní je v pravomocích obcí – na mnoha místech platí již léta.

Kontroly očipování bude provádět Státní veterinární správa. Na psa bez čipu bude od začátku roku 2020 pohlíženo jako na psa bez platného očkování proti vzteklině a jeho majiteli bude hrozit správní řízení s pokutou až 20 000 Kč.

Novela veterinárního zákona nařizující čipové označení psů se nevztahuje na jiná zvířata. Tato povinnost je stanovena pouze při cestách do zahraničí a řídí se evropskou legislativou.

Zdroje:
Státní veterninární správa

Kurzy

Kurzovní lístek: 29.3.2024 Exchange s.r.o.

EUR 25,170 25,310
USD 23,330 23,510
Kurzovní kalkulačka

Více měn / Porovnání kurzů bank / Europlatby zdarma

Nejnovější články